Být kapitánem Orlové je pocta, říká Petr Tomis

Petr Sobol, 02.03.2019 Myslel si, že je jeho kariéra u konce. Na novou sezonu už se ani nepřipravoval. Pak se ale vše změnilo, Petr Tomis znovu nazul brusle a vrátil se do akce. Dokonce se stal kapitánem týmu, který dovedl k záchraně ve druhé lize.

Se sezonou jste se rozloučili těsnou porážkou. Mrzí to hodně?

Každá porážka mrzí, zvlášť před domácími fanoušky. A navíc, když to byl poslední zápas sezony. Chtěli jsme se rozloučit vítězstvím.

Prohrávali jste už o čtyři branky, ale dokázali jste se vrátit do zápasu. Jste rádi, že jste to tak zdramatizovali?

Opět se stalo to, co nás provázelo prakticky celou sezonu. Herní výpadek na pár minut, kdy nás soupeř přehrál, a během chvilky odskočil o několik gólů a rozhodl utkání. Nekoncentrovanost, lehkovážnost nebo uspokojení a málo zkušeností nás v průběhu sezony stálo spoustu bodů, protože jsme prohráli hodně dobře rozehraných utkání. Ale jde vidět, že jsme udělali v průběhu sezony hodně práce a byli jsme schopni i za takového nepřiznivého stavu dostat se zpátky do utkání a do posledních vteřin bojovat o body.

Utekl vám začátek druhé třetiny. Co se stalo?

Jak jsem říkal, provázelo nás to celou sezonu. Pár minut, které jsme přestali hrát, byli málo důrazní a neplnili taktické pokyny.

V závěru vyrovnání viselo ve vzduchu, věřili jste?

Ano, v té době jsme měli lepší pohyb a byli aktivnější než soupeř. Dotáhli jsme se na jeden gól, ale už bylo pozdě. Ze stavu 0:4 se zápas těžko otáčí. Ale tým ukázal, že muže hrát s každým soupeřem.

Co jste si po zápase řekli v kabině?

Byli jsme zklamaní, že jsme prohráli. Chtěli jsme se rozloučit s fanoušky a sezonou vítězně. Ale zároveň jsme byli rádi, že jsme udrželi druhou ligu v Orlové a nemuseli do baráže. Takže jsme si poděkovali za celou sezonu.

Sezona byla náročná. Jak ji nakonec hodnotíte?

Měli jsme jasný cíl, udržet druhou ligu v Orlové, což se povedlo. S tím, jak dlouho trvala jednání ohledně získání práv na druhou ligu, se dalo předpokládat, že nově složenému týmu těsně před zahájením sezony bude trvat, než si všechno sedne. Což se nakonec projevilo, kdy nás zkoušenější a sehranější týmy přehrály.

Vy jste na začátku nehrál, pak jste se ale znovu vrátil do akce a byl jste kapitánem týmu. Byla to pro vás pocta?

Být kapitánem je pocta a zároveň i větší odpovědnost. Jak jsme se spolu bavili na začátku sezony, už jsem nepočítal s tím, že bych letos hrál. Ani jsem se na sezonu nepřipravoval a nedělal letní přípravu. Ale nakonec bylo všechno jinak. Tým se složil na poslední chvíli z mladých kluků, kteří v Orlové nehráli. I tohle byl jeden z důvodů, proč jsem nakonec letos hrál a jsem za to rád.

Mladý tým si postupně sedal. Jaký byl na konci sezony?

Na konci sezony šlo vidět, že jsme mohli hrát vyrovnaný hokej i s týmy, které jsou v tabulce hodně před námi. Tým ten čas určitě potřeboval, jak na sehrání, tak i na získání zkušeností, které mnohdy chyběly. Pokud se vhodně doplní, může v příští sezoně pomýšlet na úplně jiné umístění.

Co vás čeká teď? Budete pokračovat i příští rok?

Teď budu rád, když si chvilku odpočinu a budu ten volný čas věnovat rodině. I když sezona skončila hodně brzo, byla i díky cestování do jižních Čech náročná. A jestli budu pokračovat? Uvidíme.