Petr Tomis hodnotí sezonu dorostu: Výkonnost některých kluků šla hodně nahoru!

Kateřina Sobolová, 18.05.2019 Tentokrát jsme se zaměřili na uplynulou sezonu našich dorostenců a vyzpovídali trenéra Petra Tomise. Dorostenci odehráli velmi dobrý ročník a v nástavbové části skončili jen těsně druzí za vítězným Třincem. Není divu, že Tomis považuje sezonu za úspěšnou.

Jak se vám sezona vyvedla? Na jakém jste skončili místě?

Na úvod sezony, v srpnu jsme hráli kvalitně obsazený domácí turnaj. Předvedli jsme slušné výkony a v konkurenci sedmi týmu skončili třetí. V základní skupině, která se hrála dvoukolově, jsme se potkali s Porubou, Třincem Vítkovicemi, Karvinou a Opavou a obsadili jsme čtvrté místo. Do posledního utkání jsme byli ve hře o postup do horní nadstavbové skupiny, což bohužel nevyšlo. Poté následovalo rozdělení do dvou skupin, kde jsme hráli tříkolově s týmy Třince, Opavy, Karviné, Kopřivnice, Břeclavi, Nového Jičína, Valašského Meziříčí, Hodonína a Prostějova. V této skupině jsme skončili o jeden bod na druhém místě za Třincem.

Jste s tímto výsledkem spokojeni?

S výsledkem i s porovnáním s ostatními týmy v této soutěži jsme spokojeni. Až na Vítkovice, a v jednom utkání i Porubu, nás nikdo nepřehrál. I když jsme měli cíl nadstavbovou skupinu vyhrát. Škoda pár utkání, které jsme měli dobře rozehrané a nedotáhli do vítězného konce, a také například druhého utkání v Břeclavi, které jsme pohráli 2:3.

Co bylo po celý rok nejsilnější zbraní týmu?

Určitě brankář a útočná hra. Pohyb dopředu jsme měli hodně dobrý. Při pohledu na tabulku a počet vstřelených gólů to je znát. V nadstavbové části jsme dali v 27 utkáních 163 branek, což je šest branek na utkání.

Kde vás naopak tlačila bota?

V obranném pásmu. Tomu jsme se věnovali celou sezonu, rozebírali to i u videa. A mírné zlepšení tam nakonec bylo. Ale celkově to byla naše největší slabina. A to není řeč o obráncích, ale o všech pěti hráčích, kteří se na bránění podílejí.

Bylo v průběhu sezony něco, co vás překvapilo?

Neřekl bych překvapilo, ale spíš potěšilo. A to byl přístup některých hráčů, kteří pochopili, že zadarmo to nepůjde a musí tréninku dát i něco navíc. A s tím je také spojená i jejich výkonnost, která šla hodně nahoru.

Byl jste spokojen s přístupem všech hráčů?

Tady to bylo hodně individuální, protože přístup nebyl u všech pořád takový, jaký bychom si představovali. Na konci sezony jsme měli prostor, abychom to s každým individuálně zhodnotili, takže kluci moc dobře ví, na čem mají zapracovat, aby se zase posunuli dál.

Jaký je plán letní přípravy?

Trénovat jsme přestali na konci března. A potom si kluci užili trochu volna. Opět jsme se sešli na začátku května, kdy jsme zahájili letní přípravu a ta potrvá až do 28.6.

Už víte, jaký tým budete mít příští rok k dispozici?

Někteří kluci se půjdou zkusit porvat o místo do extraligových týmu, tak uvidíme, jak jim to vyjde. Ale tým bude hodně podobný tomu letošnímu.