Olympijský vítěz David Moravec je Olejářem

Petr Sobol, 24.10.2010 Orlová - Pořádná přestupová „bomba“ vybuchla v Orlové. Vedení Olejářů se totiž povedlo na hostování získat dvojnásobného mistra světa a olympijského vítěze DAVIDA MORAVCE . Bývalý reprezentant se tak nestane jen velkou postavou orlovského kádru, ale určitě také bude velkou ozdobou celé soutěže.

Už několik dní se okolo Plus Oil Arény šuškalo, že by se na orlovském ledě mohl začít prohánět v domácím dresu David Moravec. A přání všech se nakonec vyplnilo, člen zlatého naganského týmu z olympiády 1998, dvojnásobný mistr světa či trojnásobný bronzový ze světového šampionátu se nakonec s vedením týmu dohodl a už v sobotu na ledě Frýdku – Místku poprvé oblékl orlovský dres.

Moravec zůstal bez angažmá od té doby, co se s ním rozloučili ve slovenské Nitře. V celku HK Ardo Nitra sice letošní sezonu zahájil, ale loňský semifinalista Slovnaft extraligy se pětapadesátinásobného českého reprezentanta brzy zbavil. Orlovské angažmá tak bude pro Moravce šestým za poslední dvě sezony.

Loňský rok pro sedmatřicetiletého hráče moc veselý nebyl. Sezonu začal v Havířově, který nakonec kvůli finančním problémům musel opustit první ligu. Z té poté sestoupil také Šumperk, kde Moravec pokračoval. A aby toho nebylo málo, do třetice byl u sestupu Liptovského Mikuláše z nejvyšší slovenské soutěže. Tam se mu ale vůbec nevedlo špatně, v jedenácti zápasech zaznamenal třináct kanadských bodů.

Po tvrdé přípravě se ale neprosadil v Nitře a ocitl se bez angažmá. Od minulého pondělí se tak připravoval na orlovském ledě a nyní se jeho příchod konečně povedlo vyjednat. Moravec má týmu určitě co nabídnout. V minulosti odehrál jeden zápas v NHL za Buffalo Sabres, v cizině se poté ukázal v ruské Jaroslavli, švédském Malmö, finské Hämeenlinně a německém Wolfsburgu.

V české extralize si odbyl premiéru v sezoně 1994/1995 v týmu Vítkovic, kde strávil většinu své kariéry a získal zde dvě stříbrné a dvě bronzové medaile. Další extraligové zápasy si pak připsal v Plzni a Třinci. V týmu Ocelářů si také nejvyšší soutěž zahrál naposledy. Opavský rodák se tak vrací do Moravskoslezského kraje, aby předal své zkušenosti celku Olejářů. Ti si od Davida Moravce určitě hodně slibují. Střelec zlatého gólu z prodloužení světového šampionátu v roce 2001 by se měl stát jednou z opor týmu, která pomůže Orlové na špici tabulky. Už v prvním utkání na ledě Frýdku – Místku zaznamenal jednu asistenci a podal velmi dobrý výkon.

David MORAVEC

Narozen: 24. 3. 1973
Výška/Váha: 183/91
Držení hole: levá


Podívejte se na nejznámější moment v kariéře Davida Moravce: