O výhře rozhodla druhá třetina

Tomáš Salamon, René Chýla, 22.09.2017 Orli do zápasu s Porubou vstoupili svižně, nicméně houževnatí porubští mladící podpoření skvělým výkonem Davida Iláše v brance dlouho vzdorovali. Orli rozhodli až ve druhé třetině, kde si vytvořili tříbrankový náskok, který soupeř v poslední části už jen korigoval.

22.09.2017 od 17:00

HC RT TORAX Poruba B - HC Orlová 3:5 (1:2, 1:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Brodek (Korec, Černín), 25. Gelnar (Sysala, Korec), 48. Sysala (Korec, Hudec) – 1. Pavlas (Juhász), 9. Matějíček (Zakuťanský, Pavlas), 27. Pavlas (Grepl), 34. Grepl (Matějíček, Zientek), 37. Juhász. Rozhodčí: Pelc – Hecht, Chamrád. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 252. Střely na branku: 25:35 (12:14, 8:11, 5:10). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:5, 3:5.
Poruba B: Iláš – Štěpán, Hranoš, Prepsl, Ščurek, Hudec – Rosypka, Vidlák, Gola R. – Korec, Sysala, Gelnar – Brodek, Černín, Kurnik – Veselý
Orlová: Urbánek – Sznapka, Zientek, Deutsch, Kytka, Tomis, Zámecznik – Zakuťanský, Grepl, Matějíček, Juhász, Pavlas, Lenomar, Vaštík, Petrák, Dýrr, Pavlát, Taska, Schwitalla

Na svůj první gól v nové sezóně Orli čekali pouhých 51 sekund. Robin Pavlas získal kotouč u mantinelu a nikým nehlídaný si najel mezi kruhy, odkud zamířil přesně k pravé tyči – 0:1. Domácí byli rázem jako opaření a Orlová mohla rychle odskočit do většího rozdílu. Ve třetí minutě totiž Michael Hranoš kousek za modrou čárou fauloval ujíždějícího Marka Matějíčka, který si nájezd zopakoval v následném tresttném střílení. Útočník Orlové ale trefil pouze betony Davida Iláše.

V sedmé minutě hráli hosté přesilovku a svůj náskok mohli znovu navýšit, místo toho ale ujel Jakub Gelnar, kterého zázračně vychytal René Urbánek lapačkou. HC RT TORAX srovnal až o pár desítek vteřin později, když se odraženého kotouče zmocnil Jiří Brodek, který překonal přesouvajícího se gólmana – 1:1. Do další obrovské šance se po individuální akci opět dostal Jakub Gelnar, který se orlovského brankáře pokoušel zaskočit bekhendem, kotouč ale znovu ukryl René Urbánek ve své lapačce. Z protiútoku tak trestali Orli, když se volného puku před brankovištěm ujal Marek Matějíček, který bez problémů uklidil přízemní střelou puk za Ilášova záda – 1:2.

Domácí borci srovnali podruhé krok ve 25. minutě. David Sysala z prostoru mezi kruhy sice neuspěl, puk se ale ocitl po odražení na holi Jakuba Gelnara, který se trefil přesně pod víko – 2:2. Orlová ale velmi rychle odpověděla, stalo se tak ve vlastním oslabení. Vít Grepl nahrával od pravého rohu mezi kruhy volnému Robinu Pavlasovi, který se střelou do levého horního růžku nemýlil – 2:3. Hosté se pak dostali do dalšího přečíslení, velkou šanci ale překazil Robin Gola.

Ve 34. minutě slavil úřadující mistr počtvrté. Ke kotouči se totiž mezi kruhy dostal Vít Grepl, který nechytatelnou ranou poslal svůj tým do trháku – 2:4. Michael Hranoš za minutu před brankou znovu fauloval, tentokrát Jakuba Juhásze a znovu to bylo na trestné střílení. Ani tentokrát jej však orlovský útočník nezužitkoval, když trefil pouze Ilášovy betony. Jakub Gelnar pak na druhé straně lišácky od modré zahlédl před brankou Davida Sysalu, ten ale v rozhodující chvíli nedokázal puk zvednout. Za chvíli vedli hosté už o tři branky, ve vlastním oslabení znovu ujel Jakub Juhász, který sice porubského gólmana nepřekonal, puk se ale následně odrazil od brusle domácího hráče přímo za brankovou čáru – 2:5.

Orlová hrozila i po druhé přestávce, ve 42. minutě se znovu do úniku dostal Jakub Juhász, David Iláš ale i tentokrát vynikl. HC RT TORAX však ještě dokázal snížit a zápas zdramatizovat. David Sysala vymíchal před brankovištěm Urbánka a zakončil přesně k pravé tyči – 3:5. Větší klid mohl v polovině třetí části našim barvám vrátit Jan Sznapka, který pouze zkusil štěstí od modré čáry lehkým nahozením a puk těsně minul břevno. Domácí ale dále kousali a o chvíli později byli jen několik centimetrů od kontaktní branky, René Urbánek ale do střely skočil a zastavil puk těsně před brankovou čárou. Porubě minuty ubíhaly a ke kontaktu nepomohlo ani závěrečné power-play, po němž mohla propuknout na hostující střídačce radost.

Ohlasy po utkání

Karel Suchánek (HC RT TORAX Poruba B): Máme za sebou zápas, ve kterém bylo jasně vidět, kdo má větší zkušenosti. Soupeř v prvních deseti minutách na ledě dominoval a měl jasně navrch. Poté jsme se ale zlepšili, měli jsme dva samostatné úniky a do zápasu se vrátili. Nájezdy jsme ale bohužel neproměnili a klíčový okamžik nastal ve druhé třetině za stavu 2:2, kdy jsme hráli přesilovku, ve které jsme hráli dobře, měli plno střel, ovšem v jejím závěru jsme fatálně chybovali a soupeř nás z úniku potrestal. Do většího tlaku jsme se dostali ještě v závěru zápasu, kde jsme Orlovou přinutili k nějakým chybám, ale když to vezmu celkově, tak soupeř vyhrál zaslouženě.

Daniel Marosz (HC Orlová): Pro nás to bylo opravdu velmi těžké utkání, protože kluci z Poruby výborně bruslí, s čímž jsme měli trochu problémy. Je to ale teprve první zápas, po němž je těžké dělat nějaké větší závěry. Myslím si, že máme zkušený mančaft a doufám, že to bude klapat stejně jako loni. Důležité bylo také to, že jsme dvakrát dali gól v oslabení, což zřejmě celý zápas rozhodlo. Víceméně to bylo ale pokaždé štěstí než taktika.