Záchrana je doma. Orli vyhráli v Opavě a slaví

Petr Sobol, 13.02.2019 V průběhu sezony to s Orly vypadalo všelijak. Svěřenci Darka Stránského ale v závěru ročníku zabrali, z posledních pěti zápasů třikrát vyhráli a slaví záchranu. Ve středu zvítězili 5:2 v Opavě a Pelhřimovu tři kola před koncem odskočili už na jedenáct bodů.

13.02.2019 od 18:30

HC Slezan Opava - HC Orlová 2:5 (0:1, 0:3, 2:1)

Branky a nahrávky: 49. Šindelář (Spratek, Jaroš), 59. Černý (Jánošík, Malina) – 4. Pacoň (Mrowiec), 21. Macuh (Cihlář, Hovsepyan), 25. Cihlář, 27. Ballner (Tomis), 60. Macuh (Tomis). Rozhodčí: Vaněk – Pospíšil, Blažek. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1.
Opava: Daňa (25. Lamla) – Fědor, Bažant, Zouhar, Šindelář, Chujac, Štindl, Kocián – Bitomský, Jaroš, Jánošík, Zelenkov, Bjurkland, Kadula, Spratek, Wolf, Peterka, Černý, Malina, Hendrych
Orlová: Svoboda (Křehlík) – Mrowiec, Šendera, Janiczek, Tomis, Amirov, Spálovský, Szturc, Kropka – Akhmetianov, Ballner, Šmíd - Hovsepyan, Cihlář, Macuh - Brodek, Smrčka, Kovařík - Pacoň, Potočný, Kysuščan.
Orli sice naposledy doma prohráli s Havlíčkovým Brodem, ovšem až na výpadek v prostřední části nepředvedli špatný výkon. A dobře se prezentovali i v Opavě.

Do zápasu znovu zasáhl Martin Potočný a kouč Stránský měl k dispozici i posily z prvoligového Havířova. A ty sehrály velmi významnou roli. „Na ledě jsou vždy vidět a pravidelně bodují. Dnes potvrdili své výborné výkony,“ chválil trenér Darek Stránský.

Už na začátku čtvrté minuty totiž vystřelil Mrowiec, Daňo vyrazil jeho pokus jen k Pacoňovi a ten otevřel skóre. Domácí mohli brzy srovnat, parádní zákrok ale vytáhl Svoboda, a Orli šli do kabin s těsným vedením. „Kluci dnes bojovali, chtěli to urvat. Od začátku jsme hráli na čtyři lajny, kluci byli obětaví a určovali tempo hry,“ potěšilo Stránského.

Hostům vyšel vstup i do druhé třetiny, Cihlář vybojoval puk, předal ho Macuhovi a ten v 21. minutě zvyšoval na 2:0. Orlová mohla svůj náskok navýšit v přesilové hře, v té se ale naopak blýskl Svoboda. Jenže hned poté předvedl parádní akci Cihlář a Orli vedli už o tři branky.

Daňo šel z branky, jenže ani Lamla dlouho neudržel čisté konto, když jej prostřelil Ballner. Orli jasně kontrolovali zápas, s přehledem ubránili i dvojnásobné oslabení a mířili k veledůležitému vítězství.

V závěrečné třetině vykřesal naději pro Opavu Šindelář, který jedenáct minut před koncem snížil na 1:4. Necelých devadesát vteřin před koncem ještě zápas zdramatizoval Černý a Slezan následně dokonce dostal možnost přesilové hry. „Ve třetí třetině jsme měli hodně vyloučených. Hra od nás nebyla už tak dobrá, ale náskok nám stačil,“ uvedl Stránský. V závěru to však byly nervy. „Ale věřil jsem, že už to uhájíme. Za ty dvě třetiny si to kluci zasloužili,“ dodal.

Definitivní pojistku trefou do prázdné brány přidal Macuh, který tak pečetil orlovskou záchranu. Trenér Stránský po konci zápasu neskrýval úlevu. „Sezona byla všelijaká, mančaft se tvořil za pochodu. Měli jsme hodně zraněných, odjeli nám Rusové, lepili jsme to, jak se dalo. Ale když jsme měli po kupě zdravé jádro, tak jsme byli vždy konkurenceschopní,“ komentoval Stránský.

Orlovou čekají ještě tři zápasy a poté další tvrdá práce. „Uhráli jsme to, na co jsme měli. A teď se musíme starat o to, aby příští sezona byla vydařenější. Kluci budou zase zkušenější, a když se pustíme do kvalitní kancelářské a manažerské práce, tak věříme, že vybudujeme ještě lepší mančaft a budeme hrát o lepší příčky,“ uzavřel trenér Orlové.