Nájezdové drama o první místo zvládla lépe Studénka

Tomáš Salamon, 17.10.2015 Souboj o průběžné první místo tabulky, ve kterém se střetly dosud neporažené týmy přinesl drama, jak se patří. Vše vyvrcholilo až k samostatným nájezdům, ve kterých předváděli velké představení Petr Prokop a Jan Sluštík. Duel měl však jiného klíčového střelce, stal se jím hostující David Čáň.

17.10.2015 od 17:00

HC Orlová - HC Studénka 4:5 sn (1:2,3:2,0:1)

Branky a nahrávky: 14. Prokop (Voznica), 25. Pavlas (Matějíček, Grepl), 28. Zámečník (Zientek), 30. Voznica (Kytka) – 7. Mičulka (Sluštík), 16. Sluštík (Kaňovský), 39. Novák (Kaňovský), 45. Pokorný (Čáň, Bolek), rozh. náj. Čáň.
Zbylé statistiky doplnímě v průběhu neděle. Rozhodčí: Polášek. Vyloučení: 5:5 + Urbánek a Kytka ORL 10 min OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 424 (254 platících, 110 školy a školky, 60 permanentky). Průběh utkání: 0:1,1:1,1:2,4:2,4:5sn.
Orlová: Urbánek (Kolář) – Štefanka, Sznapka, Prokop, Tomis, Kytka, Zientek, Zámečník – Grepl, Pavlas, Matějíček – Vidlák, D. Vaštík, Voznica – Mihal, Dýrr, Pavlát – Hanzl, Lenomar, Šustek
Studénka: Baldík (Válek ) Jedlička, Bolek, Holaník, Novák, Pelikán, Janečka, Lyčka – Ertel, Kaňovský, Sluštík, Holáň, Pokorný, Štubňa, Mičulka, Tomášek, ORszulík, Řehulka, Křivák, Čáň
Orli hned na úvod dostali možnost zahrát si přesilovku, ale většina střel, ke kterým se dostali byla zablokována nebo sražena do rohu. Žádné větší šance nepřišly a poté se dařilo ohrožovat branku spíše soupeři, který působil pohyblivějším dojmem a u většiny kotoučů byl první. Z toho dokázal těžit v sedmé minutě, kdy Mičulka dostal od Sluštíka puk před branku a z první jej nasměroval do protipohybu Reného Urbánka. Další ošemetná situace přišla na začátku jedenácté minuty, kdy Grepl vyvážel puk a jeden z hostujících hráčů mu nechal hůl pod bruslemi. Orlovský útočník upadl a rozhodčí, který mohl celou situaci posoudit jako podražení, rozpažil. Hosté získali kotouč a Pokorný jej dostal na druhou stranu, kde byl úplně volný. Urbánkovi jeho střela vypadla, ale ke štěstí orlovských barev se mu povedlo puk přikrýt lapačkou. Na druhé straně zaznamenali nebezpečné střelecké pokusy Voznica a Mihal, ale na Baldíka nevyzráli.

Ve čtrnácté minutě Voznica prokličkoval přes dva hráče, ale své manévry neustál a poroučel se k zemi. Puk ovšem zůstal volný pro Petra Prokopa, který našel skulinu mezi Baldíkovými betony a bylo vyrovnáno. Radost ovšem netrvala ani dvě minuty a na druhé straně zůstal trestuhodně nepokrytý Jan Sluštík, který s přehledem poslal puk za Urbánka.

Na začátku druhé třetiny se Orli už o něco lépe pohybovali a neslo to ovoce. První lajna zavřela soupeře v jeho třetině, přičemž kus poctivé práce odvedl v rohu Grepl. Ten uvolnil puk pro Matějíčka, který nabruslil před branku a do ještě lepší pozice přistrčil Robinu Pavlasovi, proti jehož střele nemohl Baldík nijak zakročit. O chvíli později se prohnal po pravé straně Patrik Zámečník, který do zápasu naskočil až ve druhé části a hned se prosadil. Pohledem naznačil, že hodlá přihrávat, ale místo toho Baldíka překvapil přesnou ranou. Další branku si připsal Jakub Voznica, který dostal k pravé tyči přesnou přihrávku od Kytky. V polovině zápasu šli Orli do oslabení, ale zvládli ho bez jakýchkoliv obtíží. V pětatřicáté minutě se uvolnil ke střele Pokorný, ale Urbánek si s jeho nepříjemnou a nenápadnou střelou zápěstím poradil. Orli posléze ustáli jedno oslabení, ale v závěru třetiny šli opět do čtyř za špatné střídání. Hosté, kteří v závěru této dvacetiminutovky opět nalezli ztracené tempo, toho využili střelou Kaňovského, kterou tečoval Martin Novák. Urbánek měl navíc zakrytý výhled, takže nemohl na nepříjemnou teč zareagovat. Studénka kousala i dále a Urbánek se musel krátce před druhou sirénou vytáhnout proti Marku Tomáškovi.

Začátek třetí části ovlivnila situace, která dost možná rozhodla i o osudu celého utkání. Marek Zientek po souboji s Čáněm narazil hlavou u mantinelu a zůstal ležet na ledové ploše. Přestože nehybně ležel delší dobu, rozhodčí nechal pokračovat hosty v započaté akci, kterou zakončili gólem Pokorného. Sudí branku uznal a zatímco Marek Zientek skončil v péči klubového lékaře, sesypal se na rozhodčího Poláška modrobílý roj. Protesty domácích však nebyly nic platné a jediné, co si Orli vyhádali byly pouze dva desetiminutové osobní tresty. Stav byl tímto srovnán a do konce základní hrací doby se na tom nic nezměnilo.

Prodloužení pak nabídlo strhující podívanou, ve které měli jasnou převahu orlovští hokejisté. Za všechny velké šance je třeba vypíchnout akci Jakuba Voznici, který se proháčkoval přes obránce a Baldíka protáhl peprnou střelou. Hostující gólman jen se štěstím dokázal puk vyrazit a následně zneškodnil další dvě nebezpečné dorážky. Velmi blízko gólu byl v závěru prodloužení i Petr Prokop, který v dobré střelecké pozici předvedl svou specialitu a na místo střely volil ještě stahovačku, kterou oklamal obránce a záhy před ním stál už pouze Baldík, který byl tímto manévrem také rozhozen. Přesto Petrovu střelu dokázal zastavit.

V nájezdech se ve druhé sérii ujali vedení hosté gólem Sluštíka, ale domácí zásluhou Prokopova gólu a Urbánkova zákroku ve třetí sérii srovnali. Poté přišlo na minisouboj Sluštíka s Prokopem, kteří oba proměnili i své druhé nájezdy. Třetí jízda nevyšla ani jednomu z nich. Hostující kouč Sluštíka stáhl a proti Urbánkovi poslal Davida Čáně, který puk do branky dostal. Daniem Marosz nadále věřil Petru Prokopovi, který se proti Baldíkovi rozjel počtvrté. Puk však zaduněl o gólmanovu vyrážečku a v publiku zavládlo ticho. Studénka se totiž právě ujala vedení v tabulce a Orli poprvé v této sezóně prohráli. Velkou měrou se na ztrátě dvou bodů podílela první třetina, kdy šlo vidět, že Orli zvyklí na pomalejší tempo jiných soupeřů v přeboru část ležérně přistupovali ke kotouči a posléze byli překvapeni, že je odzbrojil pohotovější soupeř. Ve druhé třetině už bylo vidět větší nasazení a pohyb se zlepšil, nicméně s takto dobře připraveným soupeřem bylo třeba hrát naplno od samého začátku. Z hlediska diváka šlo však o strhující podívanou a i přes nájezdovou porážku mohli fanoušci ze stadionu odejít spokojeni s výkonem, který jejich oblíbenci s výjimkou zmíněné ležérní první třetiny předvedli. Ve zbytku zápasu totiž bylo vidět nasazení a chuť rvát se o vítězství. Proto nezbývá než věřit, že podobný přístup v dalších utkáních přinese úspěch a brzký návrat na první místo tabulky.

Ohlasy po utkání

Daniel Marosz, trenér Orlové: Gratuluji soupeři. Myslím, že toto utkání bylo jedním z těch nejlepších, co krajský přebor může nabídnout. Studénka předvedla velmi dobrý výkon, našim klukům nemůžu nic vytknout. Škoda byla, že jsme za stavu 4:2 měli zbytečné oslabení a dostali gól a tím jsme je pustili do tlaku.

Miroslav Pokorný, trenér Studénky: Bylo vidět, že jsme narazili na kvalitního soupeře. Věděli jsme, že Orlová je na čele zaslouženě, takže jsme se na to připravili. V první třetině jsme měli více ze hry a povedlo se nám odskočit na 2:1. Ve druhé jsme dostali na 4:2, ale jsem rád, že jsme zabojovali, že jsme to stáhli na 4:4. Myslím, že to bylo dobré utkání z obou stran, bylo tam nasazení, diváci si asi přišli na své. Nájezdy nemá žádný trenér rád, mělo by se rozhodnout ve hře, ale jsme rádi, že jsme to dovedli do vítězného konce.