Jak je důležité míti Filipa?

Tomáš Salamon, 27.11.2015 Názvem známé komedie Oscara Wildea by se dala vystihnout situace, ve které Orli právě jsou. V posledních třech zápasech by se totiž neobešli bez Filipa. Tedy Filipa Štefanky. Orlovský kapitán dvěma góly řídil vítězství nad Novým Jičínem, v prodloužení vystřelil výhru ve Studénce a rovněž proti Rožnovu se 2x trefil ve velmi důležitých momentech zápasu, čímž pomohl k vydřenému vítězství. Filip je pro Orlovou zkrátka nepostradatelný. S přičtením toho, že i Filipu Dýrrovi se velmi další, se tedy dá říci, že je pro Orly velmi důležité míti na ledě Filipa.

27.11.2015 od 18:30

HC Orlová - HC Rožnov pod Radhoštěm 6:3 (2:2, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 1. Rosůlek (Urbánek), 10. Štefanka (Lenomar, Pavlas), 27. Štefanka, 36. Divoký (Kytka, Dýrr), 42. Dýrr (Divoký, Kytka), 58. Tomis (Šustek) – 11. Kroupa (Vlček), 12. Prycl (Holý), 22. Vyvíjal. . Rozhodčí: Jeřábek. Vyloučení: 6:4. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 113 platících Průběh utkání: 2:0,2:3,6:3.
Orlová: Urbánek – Štefanka, Sznapka, Prokop, Tomis, Zientek, Kytka – Pavlas, Matějíček, Lenomar, Voznica, Vidlák, Rosůlek, Zakuťanský, Divoký, Dýrr, Šustek, Kotásek
Rožnov: Dohnálek (Mizera) - Ji. Švrček, Ja. Švrček, Mikel, Prycl, Kroupa, Vyvíjal, Švajda, Holý, Štusek, Krátký

Orli začali zápas velmi dobře. Hned v první minutě si na levé straně udělal prostor na střelu Lumír Rosůlek a nemýlil se. Poté se do dobrého zakončení prokličkoval Štefanka, ale gólman Dohnálek jeho střelu dokázal vyrazit. Další velkou šanci měl Pavlas, který dorážel z bezprostřední blízkosti. Ani on však puk za brankáře neprostrkal. Další minuty si Orli se soupeřem hráli jako kočka s myší, ale jasná převaha je zviklala k mírné ležérnosti. Soupeř pak několikrát zahrozil a Urbánek musel chytit tři gólové šance v řadě. V deváté minutě hráli Orli přesilovku, ve které dvě bomby z dobré pozice vyslal Michal Zakuťanský, jedna z nich skončila na tyči, druhou gólman vyrazil. Hned na to měl velkou šanci Prokop a ještě větší Rosůlek, kterému téměř jistý druhý gól v zápase vzala nepřesnost v koncovce. Neproměněné šance mohly domácí mrzet, protože hosté pak během pár sekund dokázali vyrovnat. Nejprve se trefil Kroupa, který využil toho, že Urbánek vyjel do rohu pro puk, ale situace se nevyvinula podle jeho představ a musel rychle do branky zpět. Ihned musel zasahovat, ale ještě se nestihl dostat do ideálního postavení, takže Kroupova rána skončila za jeho zády. Poté po rychlé akci z buly zvedal ruce nad hlavu Prycl. Oba góly od sebe dělilo 23 sekund. Vedení mohl orlovským barvám vrátit Tomis, ale gólman jeho střelu pod levou ruku dokázal vykrýt. V sedmnácté minutě Dýrr srazil jednoho ze soupeřů u mantinelu a hosté, kteří do té doby hráli pouze ve dvou kompletních pětkách přišli o jednoho hráče, což pro ně znamenalo velké komplikace.

Zraněný hráč se však otřepal a pro druhou třetinu byl k dispozici. Na jejím začátku Orli hráli přesilovku, ale ujel jim Vyvíjal, který byl faulován a následné trestné střílení proměnil. Orli pak hráli několik oslabení v řadě, ale ubránili je a ještě se z individuální akce dokázal prosadit Filip Štefanka, který je v posledních kolech obzvláště při chuti. Soupeř nadále vzdoroval a vedení vrátil Orlům až v šestatřicáté minutě Michal Divoký, který využil zmatku v hostujícím brankovišti. Další gól mohl dát Vidlák, když hostující gólman vyjel za branku a puk se nepředvídatelně odrazil do brankoviště. Martinu Vídlákovi však téměř jistý gól zázračně sebral obránce, který do střely padl.

Třetí třetinu začali Orli brankou. Zdálo se, že hostující gólman chytne další velkou šanci divokého, ale puk mu propadl a za čáru jej doklepl Filip Dýrr. V osmačtyřicáté minutě šli Orli do tří na minutu a 57 sekund. Hned v úvodu tohoto oslabení se parádním zákrokem blýskl Urbánek. Zbytek času už naši hráči ubránili, což bylo mimořádně důležité. Kdyby zde dali hostům opět „přičichnout“ k naději na dobrý výsledek, mohlo být zle. Takto si tři body pojistili ještě gólem Petra Tomise, který přesně trefil poté, co jej pěknou zadovkou vybídl Šustek.

Orlová tedy utkání zvládla, což byla proti soupeři, který přijel v deseti lidech téměř povinnost. Naši hráči měli na to, aby soupeře přejeli a dokonce k tomu i dobře nakročili. Jenže znovu neproměnili řadu šancí a co hůř, svůj přístup ke hře přizpůsobili stavu, který by platil za předpokladu, že by své šance proměnili. Jenže se tak nestalo a ležérní nasazení nebylo na místě. Soupeř to dokázal potrestat a kdyby přijel ve větším počtu, museli jsme se bát o výsledek. Naštěstí to dobře dopadlo a tabulku nadále vedou stále vedeme s dostatečným náskokem.

Ohlasy po utkání

Daniel Marosz, trenér Orlové: Utrpěli jsme vítězství. Více to raději komentovat nebudu.