Dobrý výkon s nepříznivým výsledkem, taková byla odveta s Valmezem

Tomáš Salamon, 01.09.2015 I podruhé Orli sehráli s druholigovým Valašským Meziříčím vyrovnanou partii. Tentokrát byli co do počtu šanci i úspěšnější, ale selhali v koncovce.

01.09.2015 od 18:00

HC Orlová - HC Bobři Valašské Meziříčí 2:4 (0:1,1:2,1:1)

Branky a nahrávky: 30. Pavlas (Tomis), 46. Sznapka (Pavlas) - 15. Martinik, 24. Červenka (Martiník, D. Varga), 39. Kovář (Kuchta), 56. Školoud (Tomiga, Arnošt). Rozhodčí: Krenželok. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 0:2,1:2,1:3,2:3,2:4.
Orlová: Kolář (Urbánek) - Sznapka, Prokop, Tomis, Novák, Zámecznik, Vyloužil - Grepl, Pavlas, Matějíček, Vidkák, Voznica, Vaštík, Divoký, Mihal, Pavlát, Hill, Šustek.
Val. Meziříčí: Čáp (40. Vlach) - Tomiga, Kuchta, Kubíč, Baroš, Lenomar Kovařík, Zbořil, Valentík, Arnošt, Hradil, D. Varga, Martiník, Sprušil, Slovák, Škloud, Mašek.

V prvních pěti minutách byli Orli střelecky aktivnějším týmem a spousta střel byla velmi nebezpečných. Hosté také hrozili, ale šance Orlů byly větší i z toho důvodu, že obrana dobře pomáhala gólmanovi s blokováním střel. V polovině první části předvedli hodně pěknou kombinaci hosté, ale David Kolář se při gólové akci soupeře předvedl. Poté přišla opět fáze náporu Orlů. Velké šance měli Grepl a Vaštík, ale Čáp čapal, co mohl. A když se David Vaštík znovu dostal do dobré pozice a měl šanci mířit do nekrytého prostoru, těsně branku minul. Byl to však Valmez, kdo se radoval z prvního gólu. Martiník chtěl přihrávat od zadního mantinelu, ale o Zámecznikovy brusle se puk pro Koláře nepříjemně zvedl a zaplachtil za brankovou čáru. Orli mohli vyrovnat po šikovné teči Vidláka, ale hostující gólman se štěstím chytil a ještě se přesunul za dorážkou Voznici. Šance mohly pokračovat po vyloučení Kováře. V přesilovce byl blízko gólu Vaštík, ale ani tentokrát orlovským barvám nebylo přáno. Žádná branka během první části už nepřišla.

Ty akce tam jsou, ale nepadají góly.Daniel Marosz, trenér OrlovéVe dvacáté čtvrté minutě Matějíček luxusní zadovkou před branku našel Grepla, ten situaci chtěl vyšperkovat bekhendovým blafákem, ale velká šance domácích zůstala nevyužita. Oproti tomu z protiútoku udeřil Tomáš Červenka. Kolář měl zakrytý výhled projíždějícím hráčem a neměl šanci puk chytit. Na začátku třicáté minuty měl orlovský gólman hodně práce, ale vše zvládl a do úniku mohl vyrazit Robin Pavlas, který byl sice tísněn obránci, ale zakončit dokázal. Pak to byl opět Valmez, kdo převzal ve druhé části iniciativu a zatápěl Kolářovi, ale orlovský brankář si s náporem i za pomocí pořádné dávky štěstí poradil. Na druhé stráně v pětatřicáté minutě pálil nebezpečně z druhé vlny přijíždějící Sznapka, ale gólman hostů vše ustál. Krátce na to předvedl při své obnovené premiéře v Orlové svůj útočný průnik Petr Prokop, ale hosté se štěstím znovu odolali. Zmatky před hostující brankou si však vyžádaly faul a Orli dostali možnost přesilovky. V té Voznica vyšrouboval hůl až ke stropu a jeho dělovka příklepem byla několikrát tečována. Přesto skončila ve výstroji Jana Čápa. O to více domácí mrzel další gól z hole Kováře, který přišel jako blesk z čistého nebe, když Kolář opět neviděl střelu ze střední vzdálenosti. V závěru druhé části vystrašil všechny přítomně orlovské diváky David Varga, který se ocitl za obranou, ale jeho průnik zastavil hvizd rozhodčího, který nepřehlédl offside. Do konce prostředního dějství zbývalo pár sekund a ty už žádný další rozruch nepřinesly.

Druhou část zahájili domácí sérií střel po které dorážel Petr Tomis a zdálo se, že má gól na holi. K tomu, aby rozjásal domácí diváky stačilo jen zvednou puk o pár centimetrů výš, ale to se nepovedlo. Pak šli Orli do oslabení a v přesilovce Valmezu byl v podobné situaci David Varga. Rovněž on však ležícího Koláře nepřehodil. Po vyrovnání počtu hráčů na ledě jeli domácí dva na jednoho a Voznica dostal ošklivou sekeru přes rukavici, která ho na pár minut vyřadila ze zápasu. Nicméně hostující za to zaplatil dvěma minutami a také gólem ve vlastní síti. Ze střední vzdálenosti Vlacha, který Čápa pro poslední část nahradil, propálil Jan Sznapka. Hned na to jel sám na branku Matějíček, ale po bekhendovém blafáku nedokázal přehodil Vlachův beton. Orli měli několik dalších slibných střel, ale srazilo je vyloučení Hilla, který byl ještě loni oporou staršího dorostu. V přesilovce jsme viděli nevídaný zákrok Davida Koláře. Málokdo z přítomných na orlovském zimáku pochyboval o tom, že David Varga do prázdné klece skóruje. Opak byl však pravdou. Kolář se hbitým skokem přesunul a i když v brance zabíral jen malý prostor v dráze kotouče, dokázal jej lapit do své rukavice. Záhy na to přišla další šance, kterou Kolář vytěsnil, ale tentokrát měl více štěstí než rozumu. V pětapadesáté minutě však opět sklízel potlesk z publika oprávněně, kdy se dokázal přesunout a lapit střelu, která přišla po nepředvídatelném odrazu puku od mantinelu. Neodolával však věčně. V šestapadesáté minutě šel k zemi dřív než bylo zdrávo, což jej dostalo do problémů a i když jej puk ještě chvíli trefoval, gólu Školouda zabránit už nešlo. Krátce na to, měl před sebou odktytou klec David Varga, ale v tomto zápase mu nebylo přáno. V závěrečných minutách Orlová soupeře zavřela a vytvořila si tři gólové šance. Žádná však nebyla využita a na výsledku už se nic nezměnilo. Orli byli sice mírně lepším celkem, ale Valmez dokázal dávat góly.

Měli jsme více ze hry, ale bohužel jsme nedali góly.

Petr Prokop, obránce Orlové

Celý rozhovor s Petrem Prokopem už brzy na našem webu.

Ohlasy po utkání

Daniel Marozs, Orlová: Myslím si, že zápas od zápasu jsme lepší. Je vidět, že se sehráváme a ty akce tam jsou, jen nepadají góly. Natřikrát dorážíme kotouč a stejně nejsme schopni to tam dostat. Pak si dáme jeden vlastní gól, dva dostaneme z nahození od modré čáry. Úplně laciné góly dostáváme a přitom šance neproměňujeme.