Michal Novák: „Na baráž jsme připraveni“

Petr Sobol, 22.02.2013 Ještě před pátečním přátelským zápasem na ledě Frýdku-Místku jsme vyzpovídali Michala Nováka, jednoho z klíčových obránců orlovské sestavy. Vysoký bek odehrál velkou část sezony po boku zkušeného Radima Golába, kterého sledoval už jako malý kluk. Teď ale hledí dopředu, vstříc baráži, do které Orlová suverénně postoupila. Jaké má podle něj Česlíkův tým v soubojích o všechno šanci? Nejen o tom se dočtete dále.

Základní část jste zakončili výhrou s Kopřivnicí. Potvrdila právem své druhé místo? Kopřivnice byla určitě jedním z nejsilnějších soupeřů, proti kterému jsme letos hráli. Mají tam zkušené hráče i z vyšších soutěží. Hráli agresivní a rychlý hokej.

Ačkoliv v zápase o nic moc nešlo, hrálo se ve velkém tempu. Byla to dobrá příprava na baráž? To nejspíš moc ne, protože baráž bude trošku jiná. Měl by tam být systém takzvaně „Ligy mistrů,“ kde jde o všechno až do poslední sekundy. Je rozdíl, jestli venku prohrajete 3:1 nebo 8:1.

Dlouho jste vedli, hosté ale dokázali snížit. Pak rozhodla vaše branka. Pomůže vám zvýšit sebevědomí? Tak sebevědomí mi spíš zvedl Kolco v bráně. (směje se)

Prosadil jste se v posledních dvou zápasech, celkově jste posbíral hodně bodů. Takže jste se svými výkony spokojený? Jsem spokojený, že jsem mohl pomoct týmu. Každopádně se svým výkonem spokojený nejsem.

Na ledě nejčastěji hrajete po boku zkušeného Golába. Sám už toho máte hodně za sebou, i tak vám toho hodně může předat. Klape vám to? Určitě mi toho předal hodně a doufám, že ještě hodně předá. Má hodně zkušeností, je to pro mě pan hráč už od mala, kdy jsem se na něj chodil dívat jako malý kluk. Je nejenom super chlap na ledě, ale také v šatně. A jestli nám to klape? Tak to musí posoudit fanoušci. (usměje se)

Krajský přebor jste s přehledem vyhráli, hokejem jste bavili fanoušky. Užili jste si to? Tak určitě jsme si to nejenom užili, ale i nadále užíváme. Já jsem velice podobnou atmosféru zažil loni. Je to vždy krásny zážitek, když přijde spousta lidí, fandí a baví je to tak, jako nás.

Jak vidíte formu Orlové před baráží? I když máme teďka pár kluků zraněných - Kuťa, Galis a brácha, tak si myslím, že jsme na to dobře připraveni.

Baráž jste hrál loni, budete jí hrát i letos. Myslíte, že nyní máte větší šanci uspět? Každý zápas je úplně jiný. Navíc je tento hrací systém, jaký máme zase hrát podle mě nesmyslný. Nevím, proč by se mělo hrát dva zápasy a počítat skóre. Raději bych hrál na 2 vítězná utkání. Na druhou stranu, oproti loňsku máme nové posily, nemusíme čekat dlouho a hraje se takřka hned.

Krajský přebor jste sice zvládli s přehledem, přesto je Valašské Meziříčí o ligu výše. Jaké vidíte šance na postup? Těžko se to hodnotí, hráli druhou ligu proti daleko silnějším a zkušenějším soupeřům, jako je Havířov, Přerov, Prostějov atd. V pátek změříme sílu s Frýdkem (rozhovor byl pořízen ještě před přátelským zápasem), tak to nám taky něco ukáže. Každopádně si myslím, že budeme připravení.