Orli odehráli parádní zápas a vrátili sérii do Studénky

Petr Sobol, 26.02.2020 Už ve Studénce Orli hodně kousali, nedokázali však proměňovat své šance. A velmi dobrý výkon hokejisté Orlové předvedli i ve druhém čtvrtfinálovém utkání na domácím ledě, které po zásluze vyhráli. Hosté sice vedli, domácí ale trpělivým výkonem podpořeným skvělým výkonem brankáře Urbánka otočili skóre, vyhráli 3:1 a vrátili sérii do Studénky, kde se o postupujícím rozhodne v sobotu.

26.02.2020 od 18:00

HC Orlová - HC Studénka 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 36. Grepl (Korec, Tomis), 47. Dang (Tomis), 60. Rosůlek (Korec, Dang) - 8. Sluštík (Trubka, Rosypka) Rozhodčí: Jeřábek - Chamrád, Tuizal. Vyloučení: 6:6, navíc Tatarčík (Studénka) - 5 + do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 170.
Orlová: Urbánek - Zamecznik, Milch, Tomis, Štefanka, Zientek, Macurák, Zielinski - Grepl, Korec, Dang, Rosůlek, Rambousek, Petrák, Jančar, Rambousek, Klíma, Pacoň, Korec, Přeček.
Studénka: Baldik - Gola, Trubka, Novák, Lyčka, Janečka, Jedlička - Sochorek, Čán, Orszulik, Tomášek, Žídek, Slovák, Rosypka, Tatarčík, Linduška, Sluštík, Pokorný, Martinčík.
Orlová brzy hrála přesilovku, tu ale nevyužila. Na rozdíl od soupeře, který se v osmé minutě dostal do vedení. Orli ale i nadále hráli to, co měli, a několikrát nebezpečně zahrozili před Baldikem. První třetinu přesto ovládla Studénka.

V 34. minutě mohla Studénka svůj náskok navýšit, René Urbánek ale při trestném střílení hostů zasáhl skvěle a vytáhl jeden z mnoha parádních zákroků. Zkušený gólman pochytal i několik úniků soupeře, kryl i další šance a navázal tak na skvělý výkon, který předvedl už ve Studénce.

O minutu později dostal trest na pět minut plus do konce utkání hostující Tatarčík a Orli dlouhou početní převahu využili. K puku se dostal Vít Grepl, který poprvé rozvlnil síť soupeře a vyrovnal na 1:1. Asistenci si připsal Petr Tomis, jenž byl tentokrát hrajícím trenérem a na ledě odvedl velmi dobrý výkon. „Vůbec jsem neměl v plánu hrát. Nepřipravoval jsem se na to a před utkání jsem váhal, jestli vůbec nastoupím. Nechtěl jsem to klukům pokazit, byl jsem tam jen od toho, aby si ostatní odpočinuli a mohli znovu hrát," řekl Tomis. „Musel jsem reagovat na situaci, která vznikla po prvním utkání ve Studénce. Vypadli nám tři obránci - Dominik Klus a Michal Novák se zranili, Pavel Pobuta, který hrál se Studence moc dobře, bohužel musel nastoupit v úterý za univerzitu a podle regulí tím pádem pro něj play-off skončilo. Moc tomu nerozumím, když se jedná o soutěž, která se hraje samostatně a prakticky mimo postupovou hierarchie českého hokeje. Ale je to první rok a věřím, že v následující sezoně to bude jinak, aby kluci mohli hrát. Protože jsme tím pro play off přišli o čtyři hráče,“ dodal. Grepl mohl v přesilovce přidat i další gól, za Baldikem pak zvonila i tyč, skóre se ale prozatím neměnilo.

Ve třetí části hráli domácí přesilovku pěti proti třem. Tu sice nevyužili, ovšem hned poté, co Studénka hrála už v pěti, se opět skvěle zorientoval Tomis, který předložil puk Dangovi a ten poslal domácí do vedení. Pojistku mohl přidat Korec, puk se ale po jeho pokusu zastavil na brankové čáře.

V závěru hráli hosté dvojnásobnou přesilovku , Urbánek byl ale pevný jako skála. Naopak během power play Studénky se prosadil Rosůlek, jenž pečetil domácí výhru. O postupujícím do semifinále tak rozhodne sobotní zápas ve Studénce.

Ohlasy po utkání

Petr Tomis (Orlová):Byl to velmi dobrý výkon celého týmu. Dneska rozhodlo naše odhodlání vyhrát. Hráli jsme hodně organizovaně a zodpovědně. Měli jsme dobrý vstup do utkání, ale poté nás trochu srazil gól v oslabení z první vážnější šance soupeře. Myslím ale, že jsme na to z průběhu celé sezony už zvyklí a nerozhodilo nás to. Důležitý okamžik nastal ve druhé třetině, kdy nás opět podržel výborně chytající Renda Urbánek, který chytil trestné střílení. A do konce druhé třetiny se nám povedlo v pětiminutové přesilovce srovnat. Měli jsme víc ze hry, vytvářeli si hodně gólových příležitostí, ale nedařilo se nám je proměnit. Ve třetí třetině jsme využili zaváhání jejich obrany a Michal Dang to pěkně trefil. Závěr jsme už doválčili a ubránili i několik oslabení. I když se nám před utkáním prakticky rozpadla obrana, tak jsme dnes ukázali velkou sílu a také to, že nejsme v play-off jenom do počtu. I když jsme postoupili z osmého místa, tak hodně trápíme tým, který byl celou základní část suverénní. Před sérií by si na nás nikdo nevsadil, ale jsme ve hře. Jsem rád, že jsme vyrovnali sérii a vracíme se zpátky do Studenky. Teď už to může dopadnout jakkoliv. A za celý tým můžu slíbit, že na ledě opět necháme všechno.