Olejáři poprvé padli, nestačili na Přerov

Petr Sobol, 18.09.2010 Poprvé v letošní sezoně vyšli Olejáři naprázdno. Svěřenci kouče Aleše Flašara nestačili na domácí Zubry z Přerova, kterým podlehli 4:6. I když skóre otevřel kanonýr Ivan, domácí kontrovali sňůrou čtyř branek a to rozhodlo. Orlovští hokejisté se sice dostali na dostřel jedné branky, v závěrečném tlaku se snažili vybojovat alespoň prodloužení, ale Hanák zasadil do prázdné klece, ve které zápas poprvé začal od začátku Gleich, jehož v průběhu utkání nahradil Šafránek, definitivní pojistku. Orlová tak z Přerova odjíždí s prázdnou.

18.09.2010 od 17:00

HC ZUBR Přerov - HC Orlová 6:4 (1:1, 3:0, 2:3)

Branky a nahrávky: 19. Kolář (Faltýnek), 34. Kolář (Sprušil, Faltýnek), 36. Kočara, 39. Kotásek (Ferenc), 46. Sprušil (Faltýnek), 60. Hanák (Osina) - 17. Ivan (Mičulka), 41. Javín (Grygar), 45. Valchař (Holuša, Javín), 54. Valchař (Javín). Rozhodčí: Alka - Held, Velinský . Vyloučení: 9:13, navíc Škatula a Ivan 10 min OT. Využití: 3:0. V oslabení:0:1 . Diváci: 1138 Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:3, 5:3.
Přerov: Tihlář - Pala, Faltýnek, Ferenc, Osina, Vlček, Sklenář, Pírek, Holík - Kolář, Sprušil, Ditrich - Sedlák, Hanák, Kotásek - Kočara, Kohút, Sršeň - Palička, Menšík, Kundrátek
Orlová: Gleich (od 46. min Šafránek) - Flašar, Javín, Štefanka, Tomis, Samiec, Hegegy, Urbánek, Blatoň, Škatula, Studený, Valchař, Holuša, Grygar, Kraft, Ivan, Galgonek, Mičulka

Čtvrtou výhru v řadě Olejáři nepřidali. Letos si tak poprvé okusili, jak chutná hořkost porážky. Orlovští hráči ale kůži nedali vůbec lacino, i když prohrávali už o tři branky, dokázali znovu zabrat a kousali až do samého konce. Samostatnou otázkou jsou rozhodčí, kteří celkem čtyřiadvacetkrát vylučovali. Domácí Zubři z toho na trestné lavici pykali devětkrát, orlovská lavička proto měla často důvod k vzteku. Kouč Flašar po druhé přestávce neváhal a hlavnímu sudímu Alkovi řekl, co si o jeho výkonu myslí.

Do zápasu vstoupili oba týmy s velkým odhodláním. Flašar nechal na lavičce oporu mezi tyčemi Dušana Šafránka a na jeho místo poslal letní posilu Michala Gleicha. Ten si dlouho nepočínal vůbec zle, ale zápas nakonec nedochytal. Jako první jej prověřil Kotásek, ale stejně jako na druhé straně Radek Tihlář proti Blatoňovi uspěl. V následujících chvílích se Gleich činil ještě několikrát. A to zejména při vlastní přesilovce, kdy skvělým zákrokem zabránil domácímu nájezdu, znovu poté vychytal i Kotáska. A tak se poprvé rozsvítilo červené světlo za zády Tihláře. Svou úžasnou formu ze začátku sezony potvrdil Marek Ivan, který využil chyby v domácí obraně a otevřel skóre.

Zubři na sebe však dlouho nenechali čekat a ještě před odchodem do kabin srovnal důrazný Jan Kolář. Ten tak nastartoval velký obrat, který skončil až na stavu 4:1. Ještě před tím ale mohli Olejáři opět otočit vedení na svou stranu, minutu trvající dvojnásobnou početní převahou však pohrdli. Jinak to však byli zejména hokejisté Orlové, kteří zahřívali místa na trestné lavici. Třináct dvouminutových trestů, navíc osobní desetiminutové tresty pro Škatulu s Ivanem, to jsou čísla, která ukazují na vyhrocenou atmosféru na přerovském ledě. Jednu z přesilovek využil opět Jan Kolář, který ve 34. minutě dorazil odražený puk a otočil na 2:1. A za dvě minuty domácí fanoušci slavili znovu. Téměř z poloviny hřiště nahodil na Gleicha puk Vladimír Kučara. Mladý gólman však kotouč v záři světel vůbec neviděl a postavil se tak nešťastně, že mu k údivu všech zapadl za záda do sítě.

Aby toho nebylo málo, minutu před koncem zasadili domácí Orlové opět gól do šaten. Dvojnásobnou početní výhodu využil zkušený sedmatřicetiletý útočník Martin Kotásek. Olejáři však nesložili zbraně. Hned z kabin na svého soupeře vlétli a po minutě tvrdou ranou od modré snížil Miroslav Javín. A za dvě minuty bylo ještě veseleji. A opět u toho byl orlovský kapitán. Ten společně s Holušou našel Radima Valchaře, kterému už nedělalo problém propálil Tihlářovy betony. Rázem to bylo o jednu branku a situace vypadala nadějně. Za minutu však bylo všechno jinak. Antoník Sprušil dostal ideální přihrávku a tvrdou střelou propálil Gleicha.

Po této brance sáhl trenér Flašar ke střídání gólmanů, ačkoliv Gleich nepodal vůbec špatný výkon. Tento tah se málem povedl na výbornou. Šafránek se ihned dostal do tempa a předvedl řadu vynikajících zákroků, díky kterým byli Olejáři dlouho ve hře. Tím spíš, když sedm minut před koncem zakončil krásnou individuální akci po další Javínově přihrávce Radim Valchař. Nechybělo mnoho a Orlová mohla srovnat. Do samostatného úniku se dostal Mičulka, ale Tihlář předvedl klíčový zákrok.

Dvě minuty před koncem si kouč hostí vzal oddechový čas, Šafránek opustil svou klec a Orlová hrála v šesti. Tolik potřebný tlak si ale nevytvořila. Naopak šestatřicet vteřin před koncem přidal definitivní pojistku Pavel Hanák, který poslal puk do odkryté klece.

Po nervydrásajícím duelu si tak orlovští borci připsali první prohru. Nemusí však zoufat, sezona je teprve na začátku a toto je první kaňka na jinak vydařeném začátku. Olejáři teď mají týden na to, aby dali síly znovu dohromady a příští sobotu si připsali s Novým Jičínem další zápis do bodové kolonky.

Ohlasy po utkání

Lubomír Václavíček (Přerov) Na zápas jsme se poctivě chystali a Orlová nám jasně ukázala, že má velmi kvalitní mužstvo. Hraje spíše útočný hokej, než obranný. Dnes ale jednoznačně doplatila na svoji nedisciplinovanost. Určitě rozhodlo to, že se nám podařilo využít přesilovky a ubránit oslabení ve třech. Nervy ale byly až do konce, protože soupeř pak už hrál vabank. Naštěstí to ale Pavel Hanák uklidnil gólem do prázné branky a skončilo to pro nás dobře.

Aleš Flašar (Orlová): Já Vám k zápasu řeknu jen jedinou větu. Dnes nás neporazil Přerov, ale páni rozhodčí. Klobouk dolů před tím, co tady předvedli.