S odřenýma ušima, ale přece

Tomáš Salamon, 17.10.2010 Jak již nadpis napovídá, Olejáři to v Uničově neměli lehké, ale bodovou "povinnost" si splnili. S posledním celkem tabulky měli orlovští mnohem více problémů, než se očekávalo. Hosty srážela četná vyloučení a i díky přesilovkovým gólům se Uničov držel ve hře až do samotného závěru.

17.10.2010 od 17:00

HC Uničov - HC Orlová 4:5 (2:2, 0:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 9. Trojan, 20. Jurča (Dvorčák, Pour), 36. Hodulák (Diviš), 53. Rak (Staněk) - 5. Štefanka (Studený, Škatula), 20. Škatula (Flašar, Ivan), 25. Štefanka (Kraft), 53. Holuša (Grygar), 53. Ivan (Mikšan). Vyloučení: 5:8 + Ivan(ORL) 10 minut OT za prostesty. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0.
Uničov: Koloušek - Kunce, Pour, Přikryl, Skokan, Zúbek, Hodulák, Staněk, Diviš, Frieb, Handl, Trojan, Hromádka, Jurča, Komínek, Dvorčák, Anděl, Dostál, Řezáč, Brveník, Vicherek
Orlová: Gleich - Samiec, Grygar, Golab, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Škatula, Holuša, Galgonek, Kraft, Vnenk, Valchař, Flašar, Štefanka, Ivan, Javín, Sznapka, Hegegy, Novák

Oba týmy v tabulce okupují úplně jiné pozice a tak se dal čekat zdánlivě snadný souboj. Pravý opak však byl pravdou a o body se bojovalo skutečně až do poslední sekundy. Olejáři si ale nakonec mohou oddychnout, v Uničově bodovali naplno a svou povinnost si tak splnili. Trenér Aleš Flašar poslal do branky Michala Gleicha, naopak spolehnout se nemohl na zraněného obránce Petra Tomise.

V defenzivních řadách však zářil někdo jiný – Filip Štefanka. Zkušený zadák se dvakrát zapsal mezi úspěšné střelce a byl to právě on, kdo Orlovou k vítězství dovedl. Už v páté minutě po asistencích Škatuly a Studeného otevřel skóre a zdálo se, že Orlová vkročila tou správnou nohou a utkání bude její snadná kořist.

Domácí se ale z rychlé branky otřepali a za čtyři minuty na světelné tabuli svítilo skóre 1:1, o které se postaral Trojan. Když pak čtyřicet vteřin před koncem prvního dějství skóre otočil Petr Jurča, nevypadlo to zrovna růžově. Hosté ale zabrali a Petr Škatula stihl bleskově odpovědět a před odchodem do kabin srovnal.

Důležitým faktorem zápasu se staly přesilové hry. Orlovští hráči na trestné lavici pykali hned osmkrát, Marek Ivan dostal dokonce osobní desetiminutový trest. A právě ze hry v početní výhodě domácí trestali, když využili hned dva tresty. Úvod do prostředního dějství, stejně jak do toho prvního, však lépe vyšel Olejářům. Opět po pěti minutách zvedal ruce nad hlavu Filip Štefanka, který využil Kraftovy přihrávky. Hosté se ale ani nyní dlouho neradovali. Za pět minut dokázal opět srovnat Hodulák. A tak se šlo do kabin opět za nerozhodného stavu.

S tím nejspíš oba celky nepočítaly. A tak, zatímco Uničov vstupoval do třetího dějství nabuzený, Orlová měla před sebou těžký úkol. K jeho zdolání však rychle pomohl Michal Holuša, který v pětatřicáté minutě opět vrátil vedení hostům. Tím ale tato bohatá minuta nekončila. Vzápětí zajistil Orlové dvojnásobné vedení Marek Ivan. Za pouhých čtrnáct vteřin ale lovil puk ze své sítě také Gleich, kterého překonal Rak.

Ani tato branka už ale domácím nepomohla. Stejně jako závěrečná power play. Orlová si tak nejtěsnější možnou výhru už vzít nenechala a po výhře s Prostějovem přidala další tři body. Naopak Uničov zůstává s pouhými čtyřmi bodíky na dně tabulky. Olejáři budou mít šanci potvrdit body už ve středu, kdy na domácím ledě vyzvou další tým z chvostu tabulky – Techniku Brno.