Olejáři si snadno poradili s Technikou

Tomáš Salamon, Petr Sobol, 20.10.2010 Orlová - Souboj mezi pátou Orlovou a předposlední Technikou Brno měl jasného favorita. Role Olejářů se naplnila brzy, když Mikšan a Javín zajistili domácím potřebný klid. Technika celou dobu tahala za kratší konec a může děkovat brankáři Jirkůvovi, že konečný výsledek nebyl vyšší. Orlová předvedla řadu krásných akcí, mezi kterými vynikla třetí branka Grygara, která zápas definitivně rozhodla. Svou druhou nulu v sezoně si připsal Dušan Šafránek a domácí tak dokráčeli k zasloužené výhře, která znamenala devátý bod v řadě. I s tímto vědomím se mohou začít připravovat na dvě derby, která mají před sebou.

20.10.2010 od 18:00

HC Orlová - VSK Technika Brno 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Mikšan (Kraft), 14. Javín (Ivan), 39. Grygar (Javín). Rozhodčí: Smeták - Koliba, Mrakava. Vyloučení: 2:4. Diváci: 400. Průběh utkání: 3:0.
Orlová: Šafránek - Samiec, Grygar, Golab, Mikšan, Novák, Blatoň, Studený, Urbánek, Škatula, Holuša, Galgonek, Kraft, Vnenk, Flašar, Štefanka, Ivan, Javín, Sznapka
Technika Brno: Jirkův - Žalud, Habrovec, Vojsovič, Babic, Úlehla, Strýček, Matouš, Barus, Rajnoha, Brzobohatý, Benýšek, Odehnal, Mráz, Bělohlávek, Česnek, Šedý, Fára

Do středečního duelu nastupoval Plus Oil bez tří hráčů základní sestavy. Pouze z tribun utkání sledovali Tomis, Hegegy a také Valchař. I bez nich však Orli svému soupeři pořádně zatápěli. Jako brankářská jednička do zápasu nastoupil Michal Gleich, ale zřejmě šlo pouze o zdržení Dušana Šafránka v kabině, jinak totiž nelze logicky vysvětlit příčiny střídání brankářů již po jednadvaceti vteřinách.

Šafránek naskočil těsně před začátkem Brněnské přesilovky, ve které musel okamžitě vytáhnout to nejlepší ze svého brankářského umění. Velké šance měli Brzobohatý a Matouš. Po vyrovnání počtu sil už přišla práce pro Ondřeje Jirkůva na druhé straně. Té přibylo v páté minutě, kdy Orli hráli přesilovku. V té to dobře zkoušel Vnenk a velkou příležitost měl i Kraft. Následně se hrálo převážně na polovině hostí a Jirkův si připisoval další zákroky. Kapitulovat musel v desáté minutě. Nejprve zlikvidoval velkou šanci Ivana, ale akce pokračovala a Daniel Kraft našel před brankou Davida Mikšana, který z úhlu propasíroval puk za Jirkůva a připsal si svou první branku v dresu Olejářů. I nadále si hostující brankář musel připadat jako na střelnici, ale četným střelám, které na něj mířily ze všech stran, odolával. Proti nádherné kombinaci ze čtrnácté minuty byl však krátký. Své přednosti ukázali dva hráči, jejichž jména se v souvislosti s letním posilováním skloňují nejvíce. Marek Ivan ukázal, že má stále hlavu nahoře a Miroslav Javín zase svou hokejovou předvídavost. Mirek vycítil příležitost opustit modrou čáru a sjel si do mezikruží. Marek zase jeho záměr okamžitě pochopil a poslal mu svůj pas. Vše klaplo na milimetr přesně a Jirkův neměl nárok cokoliv s ránou Miroslava Javína udělat. V sedmnácté minutě se jiskřilo hned dvakrát. Nejprve Kraft dobře přečetl a zastavil rozehrávku, což mu zařídilo samostatný únik, který bohužel neproměnil. O chvíli později byl sám před Jirkůvem Škatula. Brankáře dokonale povozil po brankovišti, ale poté odkrytou bránu minul. Ani další pokusy se neujaly a do šaten se šlo za stavu 2:0.

Do druhého dějství Orli vstoupili opět aktivně. Sám na bránu uháněl Petr Grygar, ale Jirkův jeho bekhendovou kličku vystihl. Hned na to mohl snížit Rajnoha. Ten Šafránka oklamal rychlou stahovačkou, ale když mířil do prázdné klece, nedokázal puk usměrnit správným směrem. Následně převzala iniciativu opět Orlová, ale hostující brankář odolával. Proti Mikšanově ráně ho dokonce zachránila tyč. Čím víc se blížila druhá přestávka, tím více Orli stupňovali svůj tlak. Pomohla jim k tomu i přesilovka po faulu Benýška, ale ta zůstala nevyužita. Ale branka přeci jen přišla a to po parádní individuální akci. Petr Grygar si chtěl napravit nájezdovou reputaci z úvodu dvacetiminutovky a přes dva hráče se prosmýkl do úniku. Na Jirkůva zkusil stejný trik jako poprvé a tentokrát byl s bekhendovým zakončením neomylný.

I třetí třetina začala náporem domácích. Největší šanci měl Galgonek. Ten jel v tandemu s Markem Ivanem, kdy si vyměnili kotouč a Michal poté zkoušel brankáře překonat kličkou do bekhendu. K dotažení celé akce do zdárného konce to ovšem ještě chtělo kotouč zvednout nad beton ležícího Jirkůva, což se nepovedlo. Domácí dobře věděli, že mají zápas pod kontrolou, a tak hráli spíše na jistotu. Hra už neměla takový náboj jako v začátku, ale přesto bylo zřetelné, kdo má na svých hokejkách vyšší kvalitu. Pěkné příležitosti měli Grygar nebo Škatula. Na druhé straně tvrdě pálil Benýšek. Na skóre to však nic nezměnilo a domácí si v pohodové a bezbrankové třetí třetině jen počkali na vítězství a další bodový zisk.

Ohlasy po utkání

Roman Kaňovský, trenér VSK: Myslím si, že rozhodla první třetina, kterou jsme prohráli 2:0 a pak už měli domácí zápas pod kontrolou a my jsme z těch malých šancí, které jsme měli, nedokázali vytěžit ani gól. Utkání skončilo tak, jak skončilo. Klíčové bylo to, že jsme prohráli první třetinu. Pak jsme měli dvě gólové šance, kdy jsme to mohli stáhnout na 2:1 a dostat se do hry, ale to se nám nepodařilo, dostali jsme třetí gól. Domácí byli lepším týmem. Venku se pokaždé snažíme hrát dobrou obranu a snažíme se jít do protiútoku, využít přesilovky, když jsme nedali gól, tak to znamená, že se nám to nepodařilo.

Aleš Flašar, trenér HC Plus Oil Orlová:V dnešním zápase bylo naši povinností vyhrát. Moc gólů jsme sice nedali, ale měli jsme celý zápas pod kontrolou. Určitě jsme si svoje odvedli. Hrál se poklidný zápas, šanci zahrát si dostali všichni hráči a já jsem spokojený. Získali jsme tři body, jak říkám, jsem spokojený.