Olejáři dopustili drama, ale z Opavy si nakonec tři body odváží

Petr Sobol, 05.12.2010 Derby na ledě Opavy se proměnilo ve velké drama. Olejáři měli dlouho zápas pod kontrolou a když vedli 4:1, zdálo se, že je rozhodnuto. Slezan se ale v poslední třetině vzchopil a v poslední minutě snížil na 3:4. Více už ale domácí nestihli a Orlová si tak odváží důležité tři body. Dvěma trefami se blýskl Vladimír Luka.

05.12.2010 od 17:00

HC Slezan Opava - HC Orlová 3:4 (0:2, 1:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 37. Měch (Tichý), 48. Polok (Tichý), 60. Tichý (Bednárek, Černý) - 16. Luka (Flašar, Mikšan), 20. Moravec (Vnenk), 36. Ivan (Luka, Moravec), 39. Luka. Rozhodčí: Schmejkal - Turial, Řezač. Vyloučení: 6:11, navíc Grofek (OPA) 10 minut OT. Využití: 1:2. Diváci: 950. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 2:4.
Opava: Trenčan - Kukol, Tichý, Bednárek, Pavelek, Vrabel, Tůma - Grofek, Měch, Černý, Suchánek, Polok, Wolf, Herman, Mlýnek, Chalupa, Vlašánek, Kříž
Orlová: Gleich - Urbánek, Galvas, Flašar, Štefanka, Javín, Vnenk, Sznapka, Hegegy - Samiec, Grygar, Mikšan, Blatoň, Holuša, Galgónek, Moravec, Valchař, Ivan, Luka

Do utkání aktivněji vstoupili hokejisté domácího celku, kteří dělali obraně Olejářů velké potíže a z toho pramenily fauly hostujících zadáků. Slezan tak relativně brzy získal možnost zahrát si přesilové hry. Hlavně druhá početní výhoda Opavy byla pro hostující celek nebezpečná. V první větší šanci se v probíhající sedmé minutě objevil Kukol, ale Gleich si oba jeho pokusy z mezikruží pohlídal. Postupně začali otěže zápasu přebírat orlovští hokejisté. A hned svou první přesilovku využili. Trenčan vyrazil kotouč po střele Flašara přesně k holi Luky, který neměl nejmenší problém trefit poloprázdnou branku Slezanu. Hostující tlak pokračoval i nadále a v poslední minutě první tercie využil podruhé početní výhodu Orlové ex-opavský Moravec, jenž neomylně doklepával touš za Trenčana – 0:2.

Úvod druhého dějství příliš vzruchu nenabídl, až později se jako první osmělili domácí borci. V přesilovce číhal v dobré pozici u tyčky hostující svatyně Černý a na přihrávku dlouho čekat nemusel. Černou hmotu mu totiž elegantně předal Měch, ale prvně jmenovaného nádherným zákrokem vychytal Gleich, jenž puk vykopával betonem z brankové čáry. Okamžik nato se Kukol prosazoval střelou z mezikruží, ale hostující obránce Vnenk stačil do trajektorie střely vložit čepel své hole a naštěstí pro něj a celé mužstvo Orlové puk zamířil do jiné sítě, než té brankové.

Krátce potom ale zvýraznil vedení hostů jejich nejlepší střelec Ivan. Ten po pohledné kombinaci trefil přesně skulinu mezi ramenem a betonem domácího strážce branky. Ve 37. minutě se poprvé radovali i Opavští. Měch propálil z dálky vše, co mu stálo v cestě. O pár momentů později byli diváci na opavském zimním stadionu svědky bitky mezi Bednárkem a Samiecem. A další vzrušení pak přinesla 39. minuta, kdy hostům vrátil tříbrankový náskok Luka, který se po sólovém úniku prosadil přesně k levé tyčce domácí svatyně.

Třetí třetina byla ze strany Slezanu hodně povedená, bohužel na vyrovnání již domácím nezbyl čas, ale začneme pěkně postupně. Domácí hráči snižovali na dvoubrankový rozdíl, když Tichý nádherně vyslal dopředu Poloka a ten dokázal svůj nájezd se štěstím přetavit v důležitou branku. O několik okamžiků později se ve veliké šanci zjevil olympijský vítěz z Nagana Moravec, ale odražený puk nedokázal dobře zpracovat a díky tomu se mu nepodařilo trefit prázdnou branku Opavy. V závěru dvacetiminutovky pak dostali hokejisté Slezanu výhodu dvojnásobné přesilové hry podpořenou o power – play. V čase 59:50 snižoval Tichý na 3:4, když se trefil pod betony Gleicha. Bohužel za deset sekund už se domácímu celku vyrovnat nepodařilo, a Orlová si tak po vítězství 4:3 odváží z opavského stadionu tři body pečlivě zabalené v mikulášském balíčku.

Ohlasy po utkání

Karel Suchánek (trenér HC Slezan Opava):

Před utkáním nebylo vůbec jednoduché poskládat mužstvo, zranili se nám Iláš se Suchánkem, Kocián má vysoké horečky, produktivního Pavelka jsme navíc museli stáhnout do obrany, takže se nám prakticky rozpadl celý druhý útok. Naproti tomu Orlová má silný tým, dobře poskládaný, dvě třetiny to dokazovala. Její hráči jsou zkušení, což se ukázalo hlavně v přesilovkách. My jsme už v první třetině prohrávali 0:2 a je psychicky velice těžké dostat se do utkání zpátky. V poslední dvacetiminutovce jsme se zvedli, vstřelili jsme gól na 2:4, který nás nakopl, pak jsme dokázali snížit na rozdíl jediné branky, ale co mě štve je to, že hrajeme doma a v boxu nás okradli o několik cenných vteřin, a vyrovnat se nám tak již nepodařilo.

Aleš Flašar (trenér HC Plus Oil Orlová):

Bylo to těžké utkání, Opava hrála dobře, ale my jsme dvě třetiny hráli výborný hokej a kdybychom využili naše další šance, vůbec by nemuselo dojít k takovému dramatu. Celkově si ale myslím, že jsme byli dnes lepším týmem na ledě, i když domácí taky nehráli vůbec špatně.