Desítka se otřásala ve švech. Olejáři vysoko přehráli Uničov

Petr Sobol, Tomáš Salamon, 18.12.2010 Poslední celek z Uničova zavítal na led Plus Oil Arény. A kdo bude v zápase určovat tempo, bylo brzo jasné. Olejáři sázeli góly jako na běžícím pásu, kromě Galgonka, který se prosadil dvakrát, se do statistik zapsalo dalších sedm střelců. Orli se v závěru honili za desítkou a tak nechali pootevřená zadní vrátka a dovolili tak skórovat i hostům. O nulu tak přišel juniorský debutant mezi třemi tyčemi Židek, který však v premiéře nezklamal a pomohl ke krásnému výsledku.

18.12.2010 od 17:00

HC Orlová - HC Uničov 9:2 (3:0, 4:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 5. Luka (Moravec), 14. Grygar (Studený, Blatoň), 15. Moravec (Mišan), 21. Vnenk (Mikšan), 28. Galgonek (Škatula, Hegegy), 38. Galvas (Moravec, Luka), 38. Mičulka (Ivan, Galvas), 52. Tomis (Studený, Grygar), 56. Galgonek (Škatula, Hegegy) - 56. Frieb (Handl), 58. Přikryl (Frieb). Rozhodčí: Škrobák - Bartošák, Hanzlík. Vyloučení: 4:4, navíc Vnenk (Orl) 10 minut. Využití: 1:1. Diváci: . Průběh utkání: 8:0, 8:1, 9:1, 9:2.
Orlová: Žídek - Tomis, Grygar, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Škatula, Holuša, Galgonek, Moravec, Valchař, Štefanka, Ivan, Javín, Luka, Vnenk, Hegegy, Galvas, Goláb, Mičulka
Uničov: Koloušek (od 28. Vybíral) - Hodulák, Pavlas, Jurča, Diviš, Zúbek, Trojan, Drábek, Přikryl, Frieb, Rak, Řezáč, Pour, Paško, Brveník, Handl, Provaz, Anděl

Karty před zápasem byly jasně rozdány. Bylo zřejmé, že orlovský tým s postupovými ambicemi by se neměl zapotit se suverénně posledním celkem tabulky. Od samého začátku Orli vysévali semínka úspěchu a úrodu začali sklízet už v páté minutě. Moravcova střela minula branku a od zadního mantinelu se odrazila k Vladimíru Lukovi, který stál u druhé tyče úplně osamocený a pohodlně skóroval. Ve čtrnácté minutě si zpoza branky do obrovské šance nabruslil Marek Ivan, ale nepodařilo se mu Kolouška překonat. Chvíli na to ho z úplně stejného místa napodobil Petr Grygar a jeho bekhendová střela už místo mezi třemi tyčemi našla. Uběhlo něco málo přes minutu a publikum znovu jásalo. Mikšan rychle přenesl hru na útočnou modrou, kde číhal volný David Moravec a s náskokem několika metrů před obránci uháněl na Kolouška. David se se zakončením příliš nepáral a zkušeně zvolil přesně mířenou ránu švihem mezi betony, na kterou má brankář z bezprostřední blízkosti jen velmi malou šanci zareagovat. V sedmnácté minutě měli světlejší chvilku hosté, ale obě šance vyřešil mladík mezi tyčemi, Standa Žídek. Ani Orlová už do přestávky neskórovala a do šaten se šlo za jednoznačného stavu 3:0.

Druhou třetinu zahajovali hosté ve čtyřech a Orlová toho využila k bleskurychlému nástupu do této dvacetiminutovky. Z postu obránce si dopředu sjel Lukáš Vnenk, který dostal přesný pas od Davida Mikšana a s přehledem vsítil. Chvíli na to měl Uničov dobrou šanci z protiútoku a Žídek při svém seznamování s druhou ligou mohl do své lapačky převzít Paškovu vizitku. Více však zatápěli domácí Kolouškovi. Ten předvedl spoustu brilantních zákroků, ale v osmadvacáté minutě se musel sklonit před střelou Michala Galgonka. Bohužel to znamenalo konec Kolouškova představení a do hostující branky se postavil Jiří Vybíral. Ten se ze začátku držel skvěle, ale osmatřicátá minuta měla pro něj hororový scénář. I kdyby se rozkrájel, nemohl zabránit šesté brance v uničovské síti. Domácí předvedli přímočarou akci, kdy Luka našel před bránou Moravce. Vybíral proti němu vytáhl perfektní zákrok, ale vyrazil před Davida Galvase, kterému hostující obránci dopřáli více prostoru, než bylo zdrávo a David mohl pohodlně zakončit. Vybíral se ještě nevzpamatoval z jedné bezmoci a přišla druhá. Obrana ho opět nechala na holičkách a Lukáš Mičulka, který se opět vrátil do orlovské sestavy, si při své obnovené premiéře připsal branku. 7:0 – takto hrozivé skóre svítilo na výsledkové tabuli po druhém dějství a bylo zřejmé, že pokud se nestane zázrak, je o vítězi rozhodnuto.

Hned ze startu poslední dvacetiminutovky se Vybíral pořádně zapotil proti jedovce Luky a následné dorážce Mikšana, ale obstál. Na druhé straně přišla velká chvíle pro Stanislava Žídka, protože Mičulka hákoval Přikryla ve velké šanci a bylo nařízeno trestné střílení. Přikryl si připravil kličku do forhendu, ale mladý gólman jeho pokus vystihl a měl z toho ohromnou radost. V době, kdy se poslední část lámala do své druhé půlky, hráli domácí přesilovku. Trenér Flašar dal příležitost hráčům, kteří dostávají na ledě méně prostoru a byl mezi nimi i Petr Tomis, který hrál poprvé po dvouměsíční absenci a skóroval. O dvě minuty později přišel únik Filipa Štefanky, ale Vybíral si vybral světlou chvilku a jeho pokus zlikvidoval. Z následného protiútoku přišla chvilka slávy pro hosty. Šťastným střelcem byl Aleš Frieb a Žídkův sen o čistém kontě se rozplynul. Orlová odpověděla téměř okamžitě. Michal Galgonek: Hráč, nad kterým už všichni lámali hůl. On však nepřestával věřit a tvrdě pracoval na tom, aby jeho výkony opět nabraly kvalitu, které dosahovaly, před jeho roční pauzou. V posledních kolech se mu to daří. Téměř pravidelně boduje a často i skóruje. Nyní po nechytatelném příklepu zaznamenal už druhý gól v utkání. Dvě minuty přek koncem domácí přistoupili ležérně k útočnému pokusu hostí a nechali Přikryla před brankou nekrytého. Ten dostal přesnou přihrávku od Frieba a snížil skóre. Domácí fanoušci mohutným skandováním žadonili o dvojciferný příděl, ale Orli už, přes velkou snahu, desátou branku vstřelit nedokázali. I tak lze až na pár temných okamžiků jejich hru hodnotit kladně a velkým pozitivem je i slušný výkon mladého brankáře. U toho zatím není znát potřebná jistota, ale předvedl se v dobrém světle a postupem času se může vychytat k dobrým výkonům. Lapačka v pravé ruce může být jeho velkou zbraní.

Ohlasy po utkání

Aleš Flašar, trenér Orlové: S výsledkem jsem spokojen, máme tři body, vítězství se počítá. Akorát ta první třetina se mi vůbec nelíbila, ale od druhé třetiny si už myslím, že ten hokej byl pohlednější, vytvářeli jsme si šance a dalo se na to dívat. Jsem rád, že to i diváky zvedlo ze sedadel. Jsem spokojen, ale zase mě mrzí výkon rozhodčího, protože Škrobák je opravdu katastrofální. Je to škoda, kdy z takového zápasu, kde se nic nedělo a on píská takovéto vymyšlené fauly na obou stranách. Nebaví mě to. Takový rozhodčí by měl skončit. Měli jsme v brance mladého gólmana, který mě mile překvapil. Měli jsme na něj dobré reference od trenérů juniorky a dneska byl ideální čas mu dát šanci. Měl tam pár pěkných zákroků, dáme mu ještě pár zápasů šanci a uvidíme, až příjde silnější soupeř, tak ho prověří.

Tomáš Sršeň starší, trenér Uničova: Já bych asi jen poblahopřál soupeři, který hrál výborný hokej. Byli po všech stránkách lepší. Doufám, že naši si z toho vyvodí důsledky a pochopí, že je třeba hrát a pořádně bruslit, protože bez bruslení se hokej hrát nedá.