Vyprodané derby vidělo jediný gól

Radek Vokál, 05.01.2011 Odveta za říjnovou porážku od Havířova 1:5, která byla jen jednou ze dvou domácích porážek v této sezóně, se Orlové v Havířově nevyvedla. Dramatický zápas, který vidělo 5100 diváků, rozhodl v úvodu 3. třetiny gólem v oslabení havířovský Sztefek. Havířov tak Orlové kolo před koncem I. části odskočil na rozdíl šesti bodů.

05.01.2011 od 18:00

AZ Havířov 2010 - HC Orlová 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 41. Sztefek. Rozhodčí: Mrkva - Záviský, Vengřín. Vyloučení: 10:8, navíc Javín (ORL) 10 min. a Luka (ORL) 5 + do konce utkání. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5100 - VYPRODÁNO!. Průběh utkání: 1:0.
Havířov: Daneček L. - Vydra, Zientek L., Krisl, Machálek, Balčík, Jurčík, Jindřich - Maruna, Najdek, Klimša, Stránský, Potočný, Sztefek, Pavlas, Říčka, Daneček J., Brezani, Pechanec, Mach
Orlová: Žídek - Tomis, Samiec, Grygar, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Škatula, Holuša, Galgonek, Moravec, Galvas, Valchař, Štefanka, Ivan, Javín, Vnenk, Luka, Sznapka, Hegegy

Fanoušci vytvořili dnešnímu utkání nezapomenutelnou atmosféru, která asi ve druhé lize zůstane hodně dlouho nepřekonána!! Vyprodaný stadion donutil obě mužstva hrát na maximum a diváci tak mohli sledovat utkání prvoligové úrovně!!!

První třetinu zahájil svým zákrokem Lukáš Daneček, který si včera připsal minutový start za extraligový Třinec a hned na něm bylo poznat, jak je rozchytaný, neboť přikryl kotouč před najíždějícími útočníky Olejářů a zařídil tak první vhazování v obranném pásmu. První zákrok hostujícího Standy Žídka na sebe také nenechal dlouho čekat, protože jej prověřil navrátilec do havířovské sestavy Honza Daneček, který v předposledním kole nastupuje po vleklém zranění ke svému teprve prvnímu zápasu v této sezóně.

Ostrý start pokračoval, Galgonek ranou zápěstím prověřil Danečka, který však byl pozorný. Hned ve druhé minutě si pomohl faulem Jindřich a Olejáři dostali první výhodu přesilovky. V ní zkoušel Danečkovu pozornost z velkého úhlu David Moravec, ale domácí brankář se překvapit nenechal. Azetu se pak nepovedlo vyhodit a hosté se dostali do velkého náporu. Galvas stále hledal od modré volné spoluhráče, obzvlášť Ivan se aktivně nabízel, ale jeho klepání hokejkou o led nebylo vyslyšeno. V šesté minutě si oba týmy vyzkoušely střelu z levého křídla, nejprve domácí Pechanec těsně minul a na druhé straně byl stejně „úspěšný“ Galgonek. V osmé minutě ještě pálil hostující Škatula, poté Luka sice vsítil branku, ale spoluhráč mu přejel do útočného pásma dříve a místo gólu tak následoval pouze ofsajd.

Poté převzali otěže utkání domácí hráči. Maruna si najel do pásma pro přihrávku a pohotově vyzkoušel Žídka, ten však také začal předvádět naplno své kvality. Maruna byl následně faulován a domácí také dostali výhodu první přesilovky. V ní (a nejen v ní, jak se ukázalo později) bylo poznat, jak citelně domácím schází nejlepší obránce Petr Prokop, který si musel odsedět jednozápasový trest. Honza Daneček pálil opět trochu nepřesně. Poté se do velké šance dostal Lukáš Zientek, ale i on měl svá mířidla seřízená výše než by si diváci přáli. Po přesilovce dostal Daneček hezkou přihrávku do jízdy, ale tísněn obráncem trefil jen boční konstrukci. Nebezpečnou střelu si pak připsal i junior Brezani, který vyslal na Žídka pořádně tvrdý projektil, který musel štípnout i přes beton. Aktivní Maruna si následně vykoledoval další faul a v přesilovce se dostal do obrovské šance Sztefek a hádejte, kam namířil kotouč? Kdo tipoval nad branku, vyhrál v naší malé netradiční soutěži pivo, pro které si může dojít do své ledničky. Sztefek pak dostal po této šanci za vyučenou od Javína, který mu v kleče masíroval záda tak urputně, že už to hlavní rozhodčí přestal považovat za dobrou rehabilitaci a poslal Javína ven. Mirek Javín, vynikající hokejista, kterého si jistě pamatují i domácí fanoušci pak řekl sudímu nějaké nelichotivé slovíčko a ze dvou minut na trestné lavici bylo najednou dvanáct. Domácí však nedokázali využít ani půlminutovou dvojnásobnou výhodu, ani následnou přesilovku a první třetina tak skončila bez branek.

Kdo čekal ve druhé části opatrný hokej, tak ten se šeredně spletl!! Od první minuty si nikdo nedaroval ani centimetr zmrzlé vody zadarmo. A pokud měli domácí v první třetině mírnou převahu, tak ve druhé začali hosté pořádně vystrkovat růžky, někteří dokonce i rohy. Marek Ivan po nepřesné přihrávce Machálka tvrdou ranou vyprášil Danečkovy betony. Neuplynulo ani dvacet vteřin a po obrovské šanci na druhé straně již domácí zvedali ruce, protože Stránský najížděl s Potočným v přečíslení 2 na 1 a i když trefil kotouč mezi Žídkovy betony, ten si to namířil jen pár centimetrů od pravé tyče. V následujících minutách začali příznivci Orlové kroutit hlavama a kroutili jimi někteří ještě i o přestávce!! Olejáři totiž opět jeli dva na jednoho, střelu Holuši jen s námahou vyrazil Daneček před sebe a Studený netrefil zblízka prázdnou branku!!! Poté musel domácí gólman zlikvidovat Galvasovu ránu od modré a pokud už někteří fanoušci Orlové přestali kroutit hlavou, tak si ji málem ukroutili o necelou minutu později, neboť Luka s Moravcem jeli na Danečka úplně sami. Luka vzal zodpovědnost na sebe, ale asi ani on nechápe, jak mu do cesty kotouče vytrčil Daneček svůj beton a zabránil tak téměř jisté brance!

Na druhou stranu si domácí fanoušci velmi oddychli a mohli si i oni zakřičet gól, jenže Říčka s Pavlasem nedokázali ve skrumáži protlačit kotouč za Žídkova záda. Po kratším pobytu v útočném pásmu zasáhl Pavlas nešťastně Moravce do obličeje a vyfasoval za to čtyři minuty. V přesilovce zaujal nejprve Ivan, který nastřelil kotouč do pásma tak šikovně, že trefil do nohy čárového rozhodčího. Hostům tato přesilovka příliš nevyšla, navíc mohli sami inkasovat, když Klimša dostal přihrávku úplně osamocen před Žídkem, ale hostující mladíček vykouzlil nádherný zákrok lapačkou a skóre se tak opět neměnilo. Domácí přežili závěr oslabení i díky obětavému zákroku Krisla, který tygřím skokem zabránil Moravcovi přihrát spoluhráčům před branku. Sotva skočil Pavlas na led, musel si Galvas pomoct faulem proti Říčkovi, který mu na modré upláchnul a přesilovku hráli tentokrát domácí. V ní si domácí dokázali vypracovat velkou šanci, ale pokus Zientka, který si dobře najel na přihrávku opět zlikvidoval Žídek.

Po ubráněném oslabení pálil nebezpečně Luka a po něm Grygar, ale ani jeden nedokázal na Danečka vyzrát. Vzápětí došlo ke kuriózní situaci. Vít Stránský vypíchl kotouč na modré a mohl jít sám na brankáře. Jenže zlomil hůl a i s ní odjel na střídačku. Za to dostal dvě minuty a tak místo gólové šance domácích přišla přesilovka Olejářů. V oslabení sice zahrozil Říčka, jehož nebezpečný pokus tahem skončil nad břevnem, ale pak se opět musel činit Daneček, který likvidoval nebezpečný pokus Moravce. Druhá třetina končila pobytem hostujících hráčů v útočném pásmu, kteří si ještě vynutili faul a bylo jasné, že třetí třetina nezačne pro domácí vesele.

Jenže opak byl pravdou !!! V oslabení se povedlo vypíchnout kotouč Michalu Sztefkovi, který společně s Vítem Stránským uháněli na jediného obránce, Sztefek chtěl zakončit sám, jenže nedal. Hosté však naprosto laxně přistoupili k vyhození kotouče z vlastního pásma, toho využil Stránský, který se k němu dostal a našel u pravé tyče úplně volného Sztefka, který nezaváhal a pověsil kotouč pod horní tyč – 1:0.

Hosté mohli vyrovnat vzápětí, když nejistý Machálek již poněkolikáté nerozehrál příliš kvalitně a domácí za to málem zaplatili. Poté však zatlačili opět domácí a po třech střelách musel Žídek vždy přerušit hru a po té třetí již stadionem obíhala mexická vlna. Nutno říct, že se do ní zapojili všichni fanoušci a zbourat bowling a squash, mohla být ještě lepší.

Hostům pak nabídl vyrovnání trochu zbytečným faulem Daneček, ale měl štěstí, protože hned po něm neudržel nervy Galgonek a zbytečným seknutím mimo kotouč vyrovnal síly na ledě. Ve 46. minutě Galvas tvrdě vypálil od modré, s jehou ranou měl Daneček velké problémy a domácím dlouho trvalo, než dostali kotouč ze svého pásma. Pomohl jim však Valchař, který naprosto zbytečným faulem poslal svůj tým do tří. Jenže pak prokázal velkou zkušenost David Moravec, který ucítil na sobě hokejku Machálka, šikovně upadl a nemohlo následovat nic jiného než dvě minuty pro havířovského obránce. Do perfektní pozice se dostal ve 48. minutě Vnenk, ale ve výborné pozici mířil tak, jak havířovští hráči v první třetině, tedy těsně nad.

V polovině třetí třetiny opět zamířil Honza Daneček za katr, tentokrát však tahal za záchrannou brzdu a tento jeho (pro domácí) dobrý skutek musel být po zásluze potrestán. Azetu však pomohl opět Říčka, který na modré šikovně obehrál Galvase, který si také pomohl držením a zatímco Říčka naprázdno máchal bruslema, sudího pravice byla již dávno vztyčena.

Při hře čtyři na čtyři byl tvrdě sražen Moravcem Balčík a hostující útočník se díky tomu naráz zjevil sám před Danečkem a dokonce i s kotoučem. Bohužel pro něj však Daneček prokázal nabyté zkušenosti z včerejší extraligy a Moravce vychytal. Důležitý okamžik přišel v 54. minutě. Luka srazil bez kotouče Machálka a za tento zákrok dostal trest na pět minut a do konce utkání.

Havířovští hokejisté tak mohli třetí třetinu dohrát v klidu, jenže Olejáři přidali na důrazu, dohrávali souboje a vynutili si faul Balčíka. Při hře 4 na 4 si hosté vytvořili poslední větší šanci. Valchař dostal dobrou přihrávku na pravé křídlo, jenže netrefil dobře kotouč a Daneček nemusel zasahovat. Osmapadesát vteřin před koncem si hosté vzali time-out a šli do power-play. Jenže usadit se v pásmu nedokázali a domácí mohli přidat rozhodující gól. Jenže Říčka trefil pouze dobře postaveného obránce. Jelikož však zbývalo pouze deset vteřin do konce, domácí už těsnou výhru uhájili.

Ohlasy po utkání

Jan Daneček - Strašně vyrovnané utkání. První třetina patřila nám, ale ve druhé třetině nás v prvních deseti minutách Orlová přitlačila a jen díky výbornému výkonu gólmana jsme udrželi bezbrankový stav. Oba chytali skvěle, ale náš nás více podržel. Málokdy se podaří, aby na druhou ligo došlo pět tisíc fanoušků, lidi byli fantastičtí. Rivalita není až tak velká mezi hráči, ale spíše mezi fanoušky, mezi těmi lidmi na šachtách, v práci a podobně. Mužstvo se na tento zápas strašně těšilo a byl to fakt svátek. Každý chtěl vyhrát. Nespokojen jsem dnes akorát s prvními deseti minutami druhé třetiny, kdy jsme soupeři dovolili několik přečíslení a jen díky gólmanovi jsme to přežili.

Aleš Flašar - Dneska bylo vidět, jak šla ta druhá liga výkonnostně nahoru, hlavně v té moravské části. Já jsem jen rád, že takový nádherný zápas se najde i ve druhé lize. Doufám, že se tady byli lidé podívat i z jiných klubů, aby viděli, že i v té druhé lize je spousta šikovných kluků. Bez nadsázky se nebojím říct, že tento zápas byl na úrovni první ligy. Gólmani chytali na obou stranách výborně a oba týmy tomu trochu asi i přizpůsobily taktiku a hrály více z obrany. Konečně se hrál hokej jak z naší doby, kdy chodili diváci. Dnešní utkání se hrálo ve fantastické kulise, kterou vytvořili jak domácí, tak naši fanoušci. Prostě skvělé publikum, jsem rád, že zápas se dohrál bez jakýchkoliv incidentů. My jsme ten zápas prohráli velkou chybou. Jsem na ty kluky za tu chybu naštvaný, ale jinak jim nemám co vyčíst, protože dřeli jak koně.

Autorem reportáže i ohlasů je Libor Galvas z Havířova