Lídr odjíždí s prázdnou!

Tomáš Salamon, 08.01.2011 Osmý leden patřil prvnímu letošnímu zápasu na domácí půdě. Do Orlové přijel lídr tabulky a Orli si rychle získali vedení 2:0. Šumperk však dokázal vyrovnat a zareagoval i na další trefu Olejářů. Ještě před koncem druhé třetiny si Orli získali vedení 4:3, které udrželi po celou třetí třetinu a v závěru si pojistili zasloužené vítězství.

08.01.2011 od 17:00

HC Orlová - Draci Šumperk 5:3 (2:2, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Galvas (Ivan), 7. Moravec (Luka, Mikšan), 22. Hegegy (Ivan), 34. Valchař (Grygar), 59. Ivan (Javín, Luka) - 14. Ambruz (Holík), 15. Velecký, 26. Ambruz (Hulva). Rozhodčí: Šutala - Mikler, Hojda . Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 980.
Orlová: Žídek (od 26.Šafránek) - Tomis, Grygar, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Škatula, Holuša, Galgonek, Moravec, Valchař, Štefanka, Javín, Ivan, Luka, Vnenk, Hegegy, Galvas, Samiec, Sznapka
Šumperk: Štůrala (Boška) - Holík, Novotný, Ondráček, Sedlák, Tesařík, Drtil, Gewiese, Novosad, Meluzín, Matějka, Ambruz, Hulva, Brunec, Haas, Velecký, Červenka, Fischer, Cink

Po těsné prohře ve druhém Havířově, kde Orli předvedli dobrý výkon, ale na body nedosáhli, si chtěli spravit chuť na lídrovi ze Šumperka. Hosté v úvodu působili mírně ospalým dojmem, ale přesto to byli oni, kdo poprvé zkoušel své střelecké štěstí. Orlová sice byla více na puku, ale nedokázala se dostat k výraznější příležitosti. Ve čtvrté minutě odešel pykat David Mikšan. Šumperk měl mírné problémy setrvat v pásmu a přesně v polovině přesilovky opět nedokázali hosté dojet nahozený kotouč. Toho využil Marek Ivan, který vyvážel kotouč a měl před sebou dost prostoru. Beci ho dojeli a tak nahrál přijíždějícímu Davidu Galvasovi . Ten stíhám obráncem, musel vjet za branku. Štůrala reagoval na jeho prvotní pohyb a zůstal jak přibitý u levé tyče. David toho využil k nádhernému obtočení a první brance zápasu. Šumperku tato akce svázala ruce a ve zbytku početní převahy se trápil. Hosté byli jako opaření. A v jedu chvíli se zmatečným pohybem všichni ocitli na jedné polovině kluziště, čehož domácí využili k rychlému nahození. Luka měl dostatek prostoru puk dojet a namazat Davidu Moravcovi, který nekompromisně poslal puk do odkryté klece. Se Šumperkem to vypadalo zle, ale trenér Kučera má natolik zkušené hráče, kteří pochopili, že se musí vzchopit, aby zápas neskončil ostudou. Najednou bylo Draků všude plno. Bruslili svižněji, rychleji kombinovali a hlavně často stříleli. Stanislav Žídek si rozhodně na nedostatek práce stěžovat nemohl. Vyzdvihnout je třeba rychlost a šikovnost Jakuba Hulvy, který Žídka zaměstnával nejvíce. Jednou se mu podařilo obejít dva obránce a orlovský mladík musel čelit jeho úniku, který nakonec zvládnul. Orlům chvíli trvalo, než se s tempem vypořádali, ale za chvíli to byli zase oni, kdo hrozil. V jednu chvíli Štůrala ztratil přehled o kotouči a měl obrovské štěstí, že černá placka odskákala jen pár centimetrů od jeho branky. Chvíli na to se ovšem hostům povedl rychlý přechod a Holík uháněl sám na Žídka. Maskovaný muž proti němu vyjel a byl úspěšný, poté však přišla dorážka Martina Ambruze a na tu už byl krátký. Neuplynula ani půlminuta a nejproduktivnější hráč soutěže Michal Vélecký získal puk v útočném pásmu. Okamžitě vypálil a Žídka prostřelil. Ve zbytku třetiny se střídaly pasáže, kdy se vždy jeden z týmů usadil v pásmu a pokoušel se něco vymyslet. Největší šanci měl Mikšan, ale Štůrala jeho střelu vyrazil lapačkou a do šaten se šlo za smírného stavu 2:2.

Úvod druhé třetiny byl ve znamení rychlého nástupu Orlů. Po minutě se dostali do přečíslení, dvěma přihrávkami vyšachovali obránce a Ivan poslal Alexandru Hegegymu před prázdnou branku nabídku, která se neodmítá. Dále se hra podobala závěru první části. Oba týmy se pravidelně střídaly v obléhání branek a oba brankáři měli co dělat. Žídek byl nucen kapitulovat v šestadvacáté minutě. Hulva pálil do tyče a od ní se puk odrazil před nikým nekrytého Ambruze, který poslal puk do odkryté klece. Kdo si vzpomene na finále druhé ligy před dvěma lety, musí si pamatovat, jakou hrůzu tehdy šumperským hráčům naháněl Dušan Šafránek. Ještě dnes musí vidět Draci jeho zákroky v nejčernějších snech. A právě Dušan Šafránek střídal po třetí brance Standu Žídka. V polovině třetiny hráli domácí v pěti proti třem, ale nenaložili s přesilovkou nejlépe. Pár šancí přišlo, ale branka nepadla. Naopak mohla padnout na druhé straně. Když se Červenka vracel z trestné lavice, jel na Šafránka úplně sám. Orlovský brankář si s ním poradil, ale proti faulu Štefanky, bylo odpískáno trestné střílení. Ani napodruhé Červenka na Šafránka nevyzrál a stav se neměnil. Na to si diváci museli počkat do čtyřiatřicáté minuty, kdy se po sérii dorážek prosadil Radim Valchař. Šumperk se ve zbytku třetiny pokoušel o vyrovnání, ale Dušan Šafránek si comeback nechtěl nechat kazit a pomohl Orlům náskok udržet do posledního dějství.

To začínali Orli ve čtyřech, kvůli faulu Hegegyho a Draci, kteří dobře věděli, že případná branka by mohla znamenat zvrat v utkání, vyvíjeli silný tlak. Branka přesto mohla padnout na druhé straně, kde se v úniku řítil Holuša a byl podražen. Dvě trestná střílení v jednom zápase nevídáme často, ale pokud měl být hlavní arbitr spravedlivý, musel nájezd odpískat. Holuša volil střelu mezi betony, ale Štůrala s ním neměl nejmenší problém. Pokud chtěl Šumperk myslet na vyrovnání, musel soustředit své síly více do útoku, což otvíralo vrátka orlovským útočníkům. Ti si chvílemi dělali v pásmu hostí, co chtěli a měli rozhodně více šancí. Samostatné úniky si vyzkoušeli Luka a Holuša. Dorážet do prázdné branky zase mohli Studený, či Grygar. Při Štůralovi ovšem zřejmě stáli všichni svatí a Draci měli naději až do samého závěru. Jejich šance se zmenšily tři minuty před koncem, kde se naprosto zbytečně nechal vyloučit Novotný a v rozhodující chvíli svůj tým oslabil. Šumperku nezbývalo než se pokusit o zázrak ve čtyřech a dát do toho vše. Čtveřice statečných se rvala o každý centimetr ledu, dřela z posledních sil a i v početní nevýhodě dokázala Šafránka sporadicky zaměstnat. Žádné velké šance to však nebyly a Orli mohli zavelet k protiútoku. Miroslav Javín poslal dlouhý pas za obranu a najedou: HA! Ivan! Přijel nečekán! Nezván! Brankáře položil a diváky rozbouřil! Diváci jásali, protože poté co Marek Ivan proměnil svůj únik bylo jasné, že lídr tabulky za minutu a půl dvě branky zřejmě nedá a tři body zůstanou doma, jak se nakonec stalo.

Ohlasy po utkání

Aleš Flašar, trenér Orlové: Hrál se velice kvalitní zápas s kvalitním soupeřem. Samozřejmě jsem rád, že jsme vyhráli, konečně se na naši stranu přiklonilo i štěstíčko. Porazit lídra ze Šumperka je vždycky dobré. Znovu se jen potvrdilo, že se hrál zápas na úrovni první ligy, byl hodně kvalitní. Myslím si, že víc k tomu asi ani nemám co říct.

Radek Kučera, trenér Šumperku: My jsme do toho zápasu vstoupili trošku zakřiknutě. Potom od dvanácté minuty už to bylo lepší, ale bohužel se nám podařilo jen srovnat ten dvougólový náskok. Druhá strana se hrála na obě strany a byla malinko poznamenána vyloučeními. Ve třetí třetině jsme to už museli otevřít, protože jsme prohrávali 4:3 a chtěli jsme vyrovnat. Bohužel se nám to nepodařilo a Orlová z toho vytěžila, protože má zkušené hráče a vytvořila si spoustu šancí. Gól na pět tři už vznikl z toho, že jsme to v oslabení museli zkoušet na riziko a bohužel to nevyšlo.