Orlová i přes marodku zápas zvládla.

Tomáš Salamon, 02.02.2011 Orlová svůj dnešní duel zvládla i přes absenci sedmi hráčů základní sestavy. Přesto se ukázala šířka kádru a s juniory Orli poskládali čtyři útoky. První třetina byla trošku vlažnější a domácí vedli 1:0. Ve druhé však přišla smršť a před třetí částí bylo skóre jednoznačné, 4:0. Ve třetí třetině domácí ještě navýšili a Nový Jičín dvěma brankami v závěru jen korigoval na konečných 5:2.

Plus Oil Aréna, 02.02.2011 od 18:00

HC Orlová - HC Nový Jičín 5:2 (1:0, 3:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 15. Kraft (Grygar, Studený), 25. Valchař (Galvas, Samiec), 28. Valchař (Blatoň, Urbánek), 40. Galvas, 52. Samiec (Galvas) - 57. Macháček (Slavík), 59. Zedník (Skaloš, Kozák). Rozhodčí: Jeřábek - Mrákava, Koliba. Vyloučení: 10:8. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 430. Průběh utkání: 5:0, 5:2.
Orlová: Žídek (Klepáč) - Samiec, Grygar, Goláb, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Moravec, Kraft, Galvas, Valchař, Štefanka, Javín, Luka, Vnenk, Sznapka, Malík, Fábry, Ondrek
Nový Jičín: Šrámek (Kozák) - Toman M., Andrýsek, Pelikán, Toman R., Skaloš, Horák, Hruška, Tomášek, Pavlačka, Macháček, Gebauer, Štěrjak, Martinčík, Slavík, Zedník, Chvostek

První třetina začala v pomalejším tempu. Vážnější šance příliš nepřicházely a obě branky byly ohroženy zřídkakdy. V prvních deseti minutách měl víc práce Tomáš Kozák a Standa Žídek řešil jen občasné pokusy. Za zmínku stojí akce Valchaře, který se v oslabení rychle vyřítil z pásma a tvrdě pálil. Kozák ho však vychytal. Největší šanci měl Petr Grygar, který si nabruslil před branku, ale Kozáka nevymíchal. Gól padl až v patnácté minutě. Hrálo se chvíli čtyři na čtyři a následně měla Orlová krátkou přesilovku. V té vznikla strkanice před brankou a těžil z ní navrátilec z Frýdku – Místku Daniel Kraft, který dorážel jako poslední. Nový Jičín měl ještě v závěru třetiny možnost vyrovnat z přesilové hry, ale Orlová oslabení zvládla velmi dobře a během Blatoňova trestu stříleli domácí více než hosté v převaze. Branka však nepadla a do šaten se šlo za nejtěsnějšího stavu.

V úvodu druhé třetiny dobře zapracovali hosté a připravili si dvě střelecké příležitosti, které musel Žídek řešit. Poté však tempo mírně ochablo a hrálo se převážně ve středním pásmu. Ve čtyřiadvacáté minutě odešel na trestnou lavici Andrýsek a Orlová hrála přesilovku. V té Jičín bránil znamenitě a dlouho nepouštěl domácí do svého pásma. Přesto se pak Samiecovi podařilo zavézt puk, předat jej Galvasovi na modrou a ten rychle vypálil. Jeho nahození ještě šikovně přizvedl Radim Valchař a Kozák neměl nárok. Ihned po buly ujel obraně Mikšan a hákoval jej Macháček, trestné střílení z toho nebylo, ale Orlová hrála další přesilovku. Nový Jičín opět vyhazoval puky a Orli celé dvě minuty tápali. Stanislav Žídek zrovna o led vyklepával konec Macháčkova trestu a v tu chvíli vypálil podruhé přesnýRadim Valchař, který potřetí rozvlnil síť za Kozákem. Ve dvaatřicáté minutě hráli hosté minutovou přesilovku 5 na 3 a v té si vytvořili více než tutové šance na gól. Na dva hráče zývala prázdná branka, ale oba pokusy skončily zázračně na Stanislavu Žídkovi. V této chvíli se mohli hosté vrátit do hry, ale nyní se zdáli být definitivně pohřbeni. Orlová oslabení ubránila a mohla se opět vydat do útoku. I nadále hosté Žídka zaměstnávali a v závěru třetiny hráli další početní převahu. Branka však padla na druhé straně. David Galvas se sám zjevil před Kozákem a střelou mezi betony před druhou sirénou navýšil na 4:0.

Do třetí třetiny nastupovali Orli oslabeni, ale hru ve čtyřech zvládli s přehledem a mohli opět útočit. I nadále měli více ze hry a Kozák se činil. Standa Žídek si také sáhl na puk a je na něm znát už větší jistota než při jeho prvních startech za muže. Ve čtyřicáté osmé minutě domácí předvedli zřejmě nejpohlednější kombinaci zápasu. Čtyři hráči si v pásmu přihráli na jeden dotek a na konci stál David Samiec. Publikum už zvedalo ruce nad hlavu, ale Kozák se bleskurychle přemístil a k překvapení všech schoval puk v lapačce. Orlovský útočník si mohl spravit chuť o čtyři minuty později. Najel si za obranu a dostal luxusní přihrávku o mantinel od Davida Galvase! Obránci si mohli jen prohlédnout číslo 9 na Samiecových zádech, jehož záře po bekhendovém blafáku mezi nohy oslnila halu. Bylo rozhodnuto a oba týmy ubraly na tempu. V posledních minutách obě obrany přestaly pracovat, jak by měly a oba týmy mohly ještě promluvit do skóre. Využili toho jenom hosté. Nejprve zezadu o Žídkův beton skóroval šťastně Marek Slavík a poté měli Orli velkou příležitost v situaci tři na jednoho, ale Kozák je vychytal a založil další akci, na jejímž konci byl Pavel Zedník a ten svým gólem stanovil konečné skóre 5:2.

Orlová tedy i přes velkou absenci zápas zvládla a ukázala šířku svého kádru. S výjimkou Standy Žídka se junioři do hry dostali jen sporadicky, ale věřme, že jim to prospělo. Zatím se zdá, že i tah poslat Krafta na rozehrání do Frýdku se vyplatil a v neděli se máme proti Šumperku na co těšit.

Ohlasy po utkání

Aleš Flašar (trenér Orlové) - Dnes nám velela povinnost vyhrát. Přijel těžký soupeř se silnou obranou. Ale myslím si, že jsme měli celý zápas pod kontrolou a v závěru jsme mohli na led pustit mladé kluky. Ti se o svou šanci porvali. Za deset minut se toho sice moc vidět nedá, ale líbilo se mi, jak se snažili a bojovali. Jsem rád, že byla možnost, aby v závěru naskočili a zabojovali. Petr Kneblík (trenér NJ) - První třetina byla vyrovnaná. Dostali jsme gól, když jsme hráli v oslabení a rozhodčí pustili zakázané uvolnění domácím. O přestávce jsme si řekli, co budeme hrát. Vlezli jsme na led a dvakrát jsme jim nahráli na branku, jednou dokonce při naší přesilovce. Měli jsme šance, ale bohužel jsme je neproměnili.