Orli v pohodě přehráli "béčko" Nového Jičína!

Tomáš Salamon, 25.09.2011 Už od úvodních minut domácí udávali tempo hry a odměnou jim bylo snadno získané třígólové vedení. Soupeř však zavelel do útoku a ještě před přestávkou snížil na 3:2. Orli nechtěli riskovat komplikace a hned na začátku druhé části navýšili na rozdíl dvou branek, který si už hlídali a konečné skóre se zastavilo až na 6:3 pro dámácí! Ani na popáté se pro nově vzniklý tým nenašel přemožitel!

25.09.2011 od 17:00

HC Orlová - HC Nový Jičín B 6:3 (3:2, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 3. Opravil (Malík), 9. Milch (Ivanka), 15. Pavlát (Szajter, Bojda), 23. Malík (Hanzl), 50. Szajter (Opravil), 52. Ivanka (Vaštík, Novák M.). - 16. Štěpjak (Zedník), 19. Zedník (Gebauer), 50. Havlík (Hruška) Vyloučení: 4:8 + Opravil (ORL) a Petružálek (NJI) 5 min. + do konce utkání, Martinčík (NJI) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 450. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 5:2, 5:3, 6:3.
Orlová: Noga (Volf) - Milch, Szajter, Fábry, Ivanka, Musil, Csöbök, Novák J., Opravil, Ondrek, Vaštík, Hublík, Malík, Grepl, Burgel, Branný, Novák M., Hanzl, Niedoba, Pavlát, Bojda
Nový Jičín B: Kozák (Gebauer K.) - Petružálek, Hübl, Valchař, Hradil, Krotil, Bajer, Gebauer R., Zdeník, Štepjak, Hruška, Havlík, Toman, Šimečka, Martinčík, Částečka

Domácí Orlová nastupovala do zápasu povzbuzená o povedenou tečku dramatu s Kopřivnicí, kdy vítězná branka padla až 6 vteřin před koncem. Tentokrát chtěli mít Orli vše pod kontrolou od začátku a snažili se udělat vše proto, aby o svém vítězství rozhodli co nejdřív. Jako první pálil po pár vteřinách hry Vaštík, ale se svou ranou neuspěl. Následovalo střídání a po něm střela Niedoby, která byla ještě tečována. Brankář Kozák si s ní poradil a na druhé straně mohl zaútočit Krotil. Nicméně i Noga byl při úvodním zákroku úspěšný a bezprostředně po jičínské akci vnikl protiútok, na jehož konci byl Ladislav Opravil, který byl krok před obráncem a měl dostatek prostoru na to, aby krátkou kličkou do bekhendu zakončil mezi Korázkovy betony. Hosté se chtěli pokusit o vyrovnání rychlým přechodem do pásma hned po vhazování, ale Částečkova střela byla zablokována a dopředu mohli jít znovu domácí. Nevyšel Ivankův pokus o únik a ani střelecké pokusy Michala Nováka s Romanem Branným se nedočkaly gólové odměny. Proti Nogovi zkoušel své štěstí Štěpjak, ale orlovský brankář byl pozorný a byla řada opět na domácích. Malík s Branným se řítili dva na jednoho, ale druhý jmenovaný nedostal přihrávku, tak jak by potřeboval a šanci promarnil. Za zmínku stojí i Vaštíkova rána hned po buly, kterou Kozák se smrtí v očích na poslední chvíli ztlumil v lapačce. Hostující brankář si nemohl oddechnout na dlouho, neboť ho hned záhy začal obtěžovat Petr Ivanka. Ten sám neuspěl, ale nevzdával se a odvedl dobrý kus práce za brankou, čímž získal puk, který mohl naservírovat na modrou. Tam už na něj čekal Radek Milch a ten se nemýlil! Hostům se údaj na světelné tabuli pochopitelně nelíbil a rozhodli se Nogovi znepříjemnit život. Jako první orazítkoval jeho plastrón Částečka a chvíli na to byl v obrovské šanci Šimečka, ale ani ten neměl nárok na úspěch. Sami dva se na orlovského brankáře řítili Havlík s Martinčíkem, jenže jejich předčasné gólové myšlenky zastavil offside. S dělovou ránou to ještě zkoušel Aleš Zedník, ale to bylo na dlouhou dobu vše z jičínského snažení. Otěže nad zápasem vzali do svých rukou opět domácí. Tomáš Malík předvedl své bruslařské dovednosti a krásně téměř přes celé hřiště zavezl puk do pásma. Tam se v tandemu s Branným řítili dva na jednoho, ale přihrávka šla na paty a nebylo z toho nic. Ovšem branka přišla v zápětí. Před Kozákem vznikl závar a už to vypadalo, že hostující brankář situaci zvládne. Na poslední chvíli se k volnému kotouči dostal Jiří Pavlát a přidal třetí gól.

Do této chvíle bylo vše snadné a zdálo se, že vedoucí pozice domácích je neotřesitelná. Opak byl pravdou. Pokud si orlovští mysleli, že mají vše v kapse, hosté je okamžitě vyvedli z omylu. Martin Štěpjak se po několika odrazech ocitl sám s kotoučem v mezikruží a nekompromisně zakončil. Domácí gól nijak nerozhodil a Hublík s Ivankou předvedli další pěknou kombinaci, ale v končící devatenácté minutě už přece jen skončila všechna legrace. Před Nogou nastaly zmatky a kotouč se dostal až na hůl Aleše Zedníka, který stál osamocený před prázdnou brankou a zakončení mu nedělalo problém. Třetina pro Orly skončila zřejmě v nejvhodnější chvíli, protože hosté se dostávali na koně a kdo ví, jak by se situace vyvíjela, kdyby je nepřerušila siréna. Trenéři Česlík s Maroszem měli o přestávce dost času na to, aby svůj tým uklidnili a hráči se mohli v klidu koncentrovat do další části.

A tak se také stalo. Do druhé dvacetiminutovky kluci naskočili opět s vervou a na ledě jasně dominovali. První vážnější šanci měl Michal Novák, ale Kozák proti jeho ráně obstál. Chvíli na to před hostujícím brankářem vznikl závar a na branku šly tři nebezpečné dorážky. I to jičínský gólman ustál a domácí se museli snažit dál. Jan Novák si středem kluziště našel cestu mezi obránci a tvrdou ranou na lapačku protáhnul Kozáka, ale mladík, který si ve velké míře vyzkoušel i druhou ligu za novojičínský A tým, stále odolával. Tlak domácích byl ovšem tak velký, že bylo jasné, že nebude trvat dlouho a branka prostě musí padnout. Ve třiadvacáté minutě se toho ujal Tomáš Malík, který za brankou převzal puk od Pavláta, vybruslil s ním na hranici pravého kruhu a přesnou ranou poslal kotouč do sítě! Domácí nepolevovali na výkonu a svou ranou se prezentoval Vladan Bojda, který vyslal tvrdý projektil na Kozákovu vyrážečku. Orli by zřejmě pokračovali dál v náporu, ale zastavilo je Szajterovo vyloučení. Hosté v přesilovce příliš nebezpeční nebyli. Za celé dvě minuty vyslali na branku dvě střely z holí Hübla a Petružálka, ale ani jedna neletěla přesně a Noga si s nimi nemusel lámat hlavu. Nebezpečněji vypadal na druhé straně pokus Jana Nováka, který vyjel zpoza branky a bekhendem přehodil Kozákův beton. Divákům už srdce zaplesalo, ale kotouč těsně minul levou tyč. Slibně vypadala i Pavlátova dělovka, ale Kozák do ní vložil svůj beton. Noga na druhé straně měl také o zábavu postaráno. V devětadvacáté minutě mu Šimečka provětral lapačku a o chvíli později musel hasit jednoruký bekhendový pokus Částečky. Poté se vylučovalo na obou stranách. Trestanými byli Jan Novák a Jaroslav Petružálek. V době, kdy bylo na ledě trochu víc prostoru, zkoušeli své štěstí Niedoba, ale jeho nepřesná střela byla jediným, co hra ve čtyřech přinesla. Krotce na to dostali domácí opět možnost přesilovky, ale znovu s ní nenaložili podle svých představ. Pokusy Burgela a Hanzla sice nebyly bez šance, ale přesto nepatřily mezi noční můry hokejových gólmanů. Střela hostujícího Hübla po vyrovnání počtu sil na ledě už byla o něco nebezpečnější, ale také to nebylo nic, co by Nogova lapačka nezvládla. Ve zbývajícím čase se do dobré šance ještě dostal Opravil a po něm po Malíkově přihrávce Branný, ale branka nepadla. Domácí si do třetí třetiny odnesli alespoň část přesilové hry za faul Krotila.

Jenže ani s touhle početní převahou si domácí nevěděli rady. Jediné ohrožení branky přišlo, když Grepl tečoval střelu Michala Nováka, ale branka z toho nebyla. Napravit chuť si domácí mohli v další přesilovce, kdy Martinčík nezvládnul své nervy, ale pokud je něco, na čem musí Orli do příště zapracovat, pak je to právě přesilovka, protože ani při této početní výhodě nepůsobili nijak dominantním dojmem. Po vyrovnání počtu sil to byli hosté, kdo hrozil. Dobrou příležitost měl Šimečka, ale jeho střela jen zaduněla o chrániče Vojtěcha Nogy. Hned na to se úplně sám před orlovským brankářem ocitl Petružálek, ale se svým bekhendovým blafákem také neuspěl. Chvíli poté přišla situace, která rozproudila fanouškům krev v žilách. Částečka zákeřně kolenem atakoval Szajtera, který oplácel, a oba si šli na dvě minuty odpočinout. Za stavu 4 na 4 vyslal jednu střelu Jan Novák, ale také se záhy odporoučel na trestnou lavici. Nový Jičín proti třem hráčům v poli zaznamenal jednu obrovitou příležitost, kterou měl Krotil, ale Noga se vyznamenal a co víc – Ladislav Opravil opět ukázal svůj přehled a vyslal do úniku Szajtera, který se vrátil z trestné lavice. Jakub Szajter byl sice tísněn Částečkou, který z trestné vyskočil s ním, ale přesto dokázal trefit přesně a navýšil na rozdíl tří branek.

Radost netrvala dlouho. Na trestné lavici stále seděl Jan Novák a přesilovka hostí pokračovala. V té se domácí obránci nedohodli a na moment nechali kotouč osamocený před brankou a také před rozjetým Havlíkem, který do kotouče vší silou bouchnul bekhendem a přesnou ranou k tyči Nogu překonal. Následně se hra přesouvala ze strany na stranu a výraznější příležitosti jsme neviděli. Až v jednapadesáté minutě pálil z kruhu David Vaštík a Kozák jeho pokus vyrazil přímo na hůl Petra Ivanky, který jej dorazil do prázdné branky. Hned na to mohl přidat další branku Opravil, ale jeho tvrdá rána z mezikruží o milimetry přeletěla Kozákovu svatyni. Závěr utkání byl velmi vyhrocený a nutno říct, že sudí situaci nezvládal. V pětapadesáté minutě přehlédnul vysokou hůl Gebauera a nebýt čárového, tak krvavé zranění mohlo zůstat nepotrestáno. Takhle to znamenalo čtyřminutový trest pro mladého hráče. Orli opět v přesilovce nepůsobili jistým dojmem, ale přecijen si dokázali šance vytvořit. Své projektily vyslali Vaštík a Michal Novák. Když z Gebauerova trestu zbývaly přesně dvě minuty, přišlo další vyloučení. Za podražení šel pykat Štěpjak, ale je třeba říct, že kromě hlavního rozhodčího tento faul zřejmě nikdo neviděl a jičínský hráč měl v době pádu domácího hráče hokejku dobrých třicet centimetrů od jeho nohou. Nicméně rozhodnutí hlavního arbitra bylo platné a Orly čekala dvouminutová převaha o dva muže. V té přišel drtivý tlak domácích a na Kozáka letěla střelecká sprcha. Hned v úvodu Radek Milch nastřelil tyč a vzápětí Kozák nevědomky maskou vyrazil dělovku CSöböka. Největší šance vznikla po Musilově střele, kdy nejprve dorážel Hublík a poté do úplně prázdné branky Ivanka. Fanoušci se už radovali, ale do jeho dorážky zázračně skočil jeden z obránců. Za skvělý výkon v dvojnásobné přesilovce je třeba pochválit i Radoslava Burgela, který v pásmu hostí udělal snad největší rozruch. Poprvé pálil mimo a pak vyslal ještě tři rány, které klidně mohly skončit gólem. Ten nakonec i přišel, ale těsně po přerušení. Píšťalka zněla, neboť se strhnul pěstní souboj Opravila s Petružálkem, který drtivě vyhrál orlovský kapitán. Ve zbylém čase byla k vidění ještě parádní střela Csöböka, ale tu už fanoušci příliš nevnímali, jelikož bouřlivě slavili další vítězství svého týmu! Atmosféra byla opravdu výborná a do oslav se zapojil celý stadion. Po závěrečném hvizdu se přidali i domácí hráči. Kulisa při zápase byla opravdu jedinečná a dokázala, že i z běžného zápasu krajského přeboru může vzniknout obrovský zážitek!

Ohlasy po utkání

Postřehy trenéra Česlíka přineseme v samostatném článku.