Orlová do play-off vkročila pravou nohou

Tomáš Salamon, 07.02.2012 "Nový" orlovský celek má za sebou svou premiéru ve vyřazovacích bojích krajského přeboru. Dnes na svém ledě hostil Bohumín a, přestože se to tak trochu čekalo, vstup byl vítězný. Orli ve čtvrtfinálové sérii vedou a k postupu do semifinále jim stačí jedna výhra.

07.02.2012 od 18:00

HC Orlová - HC BOSPOR Bohumín 6:1 (0:0, 5:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 21. Wróbel (J. Novák), 23. Szajter (Opravil), 30. Niedoba (Opavil, M. Novák), 34. J. Novák (Grepl), 40. Grepl (Fábry, Kytka), 47. Wróbel (J. Novák) - 45. Schestag (Šurin, Pavlát). Vyloučení: 11:8 + Belanec (BOH) do konce utkání. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 497. Průběh utkání: 5:0, 5:1, 6:1.
Orlová: Volf (Noga) - Milcha, Niedoba, Szajter, Hublík, Fábry, Musil, Wróbel, Novák J., Opravil, Zakuťanský, Vaštík, Burgel, Grep, Kytka, Branný, Novák M., Krause, Hanzl, Mintěl, Foltýn
Bohumín: Pavlíček (41´Kolář) - Pytlík, Šurin, Maczurek, Čahoj, Heidler, Buba, Mihál, Ručka, Pavlát, Wzientek, Majola, Belanec, Schestag

Dlouho Orlová čekala na vrchol sezony a ten přišel nyní. Orli do něj mají nejlepší výchozí pozici a vyřazovací boje začínají s posledním Bohumínem. V takovém případě je nutné, aby mužstvo vydrželo po psychické stránce a soupeře nepodcenilo. V prvním zápase se to povedlo.

Zahajovací třetina byla velmi rozpačitá. Orlová dostala možnost přesilovky hned v první minutě, ale přestože si vytvořila dobré šance, na brankáře Pavlíčka nevyzrála. Další početní výhodu měla v minutě šesté, ale po chvíli ji svým faulem zhatil Opravil a hrálo se ve čtyřech na obou stranách. Při plném počtu hráčů na ledě Měla Orlová jasnou převahu, ale koncovka vázla. Těžko říct, zda to bylo nervozitou z vyřazovacích bojů, ale Orli měli v koncovce mírně svázané ruce, takže jsme během prvních dvaceti minut gól neviděli.

Herní obraz ovšem naznačoval tomu, že pokud Orlová bude pokračovat v podobném tempu, střelecké prokletí prolomit musí. A potvrdilo se to velmi brzy. Po sedmatřiceti sekundách druhé části vybídl Jan Novák ke skórování Tomáše Wróbela a ten otevřel skóre. Brankář Pavlíček si ještě onen gólový moment promítal v hlavě, když klapla souhra Opravila s Jakubem Szajterem , který navýšil na rozdíl dvou branek.

Orli nadále pokračovali v tlaku, ale gólově se odmlčeli až do třicáté minuty. I u této brankové situace byl orlovský kapitán Láďa Opravil, tentokrát asistoval u gólu Denise Niedoby. Orlovským stadionem zavládla skvělá nálada a fanoušci vytvořili jedinečnou kulisu, která ve čtyřiatřicáté minutě vyhecovala Jana Nováka k další trefě. Po gólovém půstu z první třetiny zažívali fanoušci v té druhé doslova brankové hody. Ti, kteří je chtěli zapít pivem a nechtěli stát frontu, tradičně odešli minutu před druhou sirénou, jenže prohloupili. Nechali si ujít další zákusek z hole Jiřího Hblíka, který dvaadvacet sekund před přestávkou navýšil na 5:0.

Přestože hokej je hra plná zvratů a překvapení jsou zde na denním pořádku, dalo se říct, že poslední část byla pouhou formalitou a bylo rozhodnuto již přední. Ano, klišé všech pozápasových rozhovorů zní, že hokej se hraje šedesát minut a v jedné třetině se dá nasázet i více než pět branek, ale každý z přítomných tušil, jak tento zápas dopadne. Hosté k poslední periodě provedli výměnu brankářů, kdy Kamila Pavlíčka nahradil David Kolář a ten se v úvodu hodně činil.

Orlová hrála oslabení, ale vůbec to nebylo znát a naopak si vytvořila několik gólovek. Kolář zlikvidoval několik přečíslení i únik Vaštika, což na chvíli zbrzdilo gólové choutky orlovských hokejistů. Naopak na druhé straně přišla rána. Marek Volf chytal s jistotou a rozhodně si pro začátek play-off zasloužil čisté konto. Bohužel byl v pětačtyřicáté minutě naprosto bezmocný. Nejenže měl zakrytý výhled, ale puk před ním několikrát změnil směr. Šťastným střelcem byl Aleš Schestag. Orlovští na to reagovali rychle. Necelé dvě minuty poté se dostal do dobré šance Jan Novák. Kolář jej vychytal skvělým zákrokem, ale nezískal plnou kontrolu nad pukem, čehož využil Tomáš Wróbel ke své druhé trefě v utkání.

Další branky už nepadly a Orlová udělala první krok na cestě do semifinále. Lze namítat, že jde o play-off a rozdíly se zde mažou. Kdyby osud byl až příliš škodolibý, mohl by v základní části beznadějně poslední Bohumín klidně vyhrát titul. Jenže toto nejsou pohádky a Orlová musí udělat krok druhý. Stát se může vše, ale nikdo nemůže popřít to, že se od Orlů ve čtvrtek nečeká nic jiného než druhý krok znamenající průchod do semifinále.

Ohlasy po utkání

Petr Česlík, trenér Orlové: V první třetině jsme byli hodně nervózní. Nemohli jsme dát gól, přestože jsme osmnáct minut z dvaceti hráli u nich. Tak to někdy bývá, ale naštěstí jsme žádný neinkasovali, takže toto bylo velmi důležité. Ve druhé třetině jsme dali dva rychlé góly a tam se podle mého zápas zlomil. Jinak to byl klasický zápas play-off. Obě strany do toho daly vše a nám nezbývá nic jiného než udělat ten druhý krok a porazit Bohumín u nich.