Orli bojovali, pro výhru si ale v prvním přípravném derby došel AZ

Petr Sobol, 12.09.2012 První ze dvou očekávaných přátelských soubojů - derby mezi Orlovou a Havířovem je minulostí. Před hodně dobrou atmosférou, o kterou se staraly oba fanouškovské tábory, se odehrála kvalitní podívaná, která nabídla spoustu šancí, osobních soubojů a nakonec také šest branek. Do vedení šli překvapivě brzy domácí, AZ ale během první třetiny srovnal a v dějství prostředním převzal režii do svých rukou a vypracoval si třígólový náskok. V poslední části se do hry vrátili i Orli, snížili a sahali ještě po dramatické koncovce, nakonec ale utkání dospělo k výsledku 2:4. Po zápase ale mohly být spokojené obě strany.

12.09.2012 od 18:00

HC Orlová - AZ Havířov 2010 2:4 (1:1, 0:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Zákuťanský (Ciupa), 51. Matějíček (Pavlát) - 10. Hegegy (Pechanec), 25. Klimša (Hegegy, Říčka), 29. Pavlas (Matějek), 36. Pavlas (Kopůn) Rozhodčí: Janda - Cmrkl, Marek. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 750. Průběh utkání: 1:0, 1:4, 2:4.
Orlová: Kolář (Urbánek R.) - Mintěl, Šurin, Urbánek T., Šindler, Krause, Golab, Csobok, Novák M. - Hanzl, Kotásek, Galgonek - Szajter, Studený, Grepl - Kanaloš, Novák J., Plášek - Ciupa, Hublík, Zákuťanský - Fábry, Pavlát, Matějíček.
Havířov: Matoušek (od 30. Tomšů) - Hartmann, Balčík, Graca, Hegegy, Vydra, Zientek, Klimša, Pechanec, Říčka, Pavlas, Kopůn, Matějek, Sztefek, Potočný, Stránský, Dýrr.
Po roční pauze se opět střetli dva velcí rivalové, Orlová v prvním ze dvou přátelských utkání přivítala hostující AZ na svém stadionu, který se hodně slušně zaplnil oběma fanouškovskými tábory. V orlovské brance dostal oproti minulému utkání přednost Kolář, který se hned postaral o hodně zajímavou zápletku, když mu v samém úvodu vypadl puk z držení. Naštěstí pro domácí ale do branky nedoklouzal. V brance AZ stál od začátku Matoušek, a i on se hned v úvodu zapotil, pokus Kanaloše ale skončil na tyči. Krátce na to už se ale domácí fanoušci dočkali, po dorážce otevřel skóre zápasu Michal Zákuťanský.

Havířov rychlá orlovská branka ale nijak nezaskočila. Ve velké šanci se ocitl Klimša, který byl mezi kruhy nikým nekrytý, puk však poslal přímo do Koláře. Po následné kombinaci nebezpečně pálil Hegegy, ale i tento pokus zůstal nevyslyšen. A tak se opět hra přelila před Matouška, kde se k pohledné kombinaci, leč bez gólového konce, dostali Studený se Szajterem. Po dalším útočeném pokusu domácích už ale udeřil AZ. Orlová nezvládla přechod do útoku a z následného protiútoku trestal Saša Hegegy, bylo srovnáno. Ani tento stav ovšem nemusel trvat dlouho. Při přesilové hře byl ve velmi dobré pozici Plášek, v následné domácí přesilovce 5 na 3 mířil do odkryté klece Grepl, pukem ale napálil Studeného. Do protiútoku se tak hnal Potočný, který však našel lapačku Koláře.

Početní výhoda Orlů pokračovala i v úvodu druhé části. Hanzl ale ani nadvakrát nebyl přesný, neuspěli ani Grepl se Szajterem. Při další orlovské přesilovce už to však vypadalo jinak. K puku se dostal David Klimša, který předvedl nádhernou akci, a ač byl tísněný, tak v pádu dokázal nádherně zakončit a v oslabení poslal hosty do vedení 2:1. A tato akce dostala AZ na koně, čehož krátce na to dokázal střelou mezi betony využít přesilovkovým gólem Robin Pavlas. Uplynulo sedm minut a stejný hráč udeřil znovu. Střelu Hartmanna vyrazil Kolář jen před sebe a Robin Pavlas neměl už těžkou pozici. Mohlo by se zdát, že Orlová se z vývoje druhé třetiny už nevzpamatuje, to ale rychle chtěli změnit Mintěl s Galgonkem, ani jeden už však v té době chytajícího Tomšů nepřekonali.

A tak se čekalo, zda ve třetí třetině bude AZ pokračovat v navyšování skóre, či zda se Orlová vzchopí ke vzdoru. Na začátku to vypadalo na první scénář, Říčkova střela ale skončila na lapačce Koláře a když se z další akce dostal kotouč za jeho záda a mířil do branky, někdo z domácích obránců stačil na poslední chvíli zasáhnout. Deset minut před koncem mohli domácí snížit, Szajter ale nařízené trestné střílení nezužitkoval. Co se nepovedlo jemu, povedlo se Marku Matějíčkovi, který po závaru před Tomšů obkroužil bránu a protlačil puk do sítě. Orlová se nadechovala k tlaku, vřelo to i na tribunách a i na hřišti se přitvrdilo. Definitivní rozhodnutí měl na hokejce Klimša, Kolář ale ve třetím dějství předvedl svůj nejlepší výkon. A nechybělo málo, aby se závěr změnil v pořádné drama. Do brejku se hnali Studený, který mířil puk na Urbánka, od něhož se kotouč odrazil do tyče. V závěru se do podobné příležitosti dostali Grepl se Szajterem, kteří předvedli ještě hezčí kombinaci, která však skončila skvělým zákrokem Tomšů. Celá akce skončila soubojem Balčíka se Szajterem, kteří napodobili předešlý souboj M. Nováka s Říčkou.

Na skóre už se ale nic nezměnilo. AZ tak potvrdil roli favorita a z Orlové si odvezl zasloužené vítězství. To Orly může těšit předvedený výkon i bojovnost, se kterou zápas odehráli. Odveta se hraje v pátek na půdě Havířova.