Orli zabrali a vezou tři body z Lapače

Petr Sobol, 30.11.2013 Konečně! Hokejisté Orlové zabrali a po sérii porážek vyhráli. Svěřenci Daniela Marosze se ujali v první třetině vedení 2:0, to ale neudrželi a domácí Vsetín ve třetím dějství srovnal. Štěstí se ale nakonec přiklonilo na stranu orlů. Minutu před koncem udeřil Jan Sznapka a vystřelil Orlové všechny body. Vyhrálo však i Valašské Meziříčí a náš tým zůstává v tabulce poslední.

30.11.2013 od 17:00

Valašský hokejový klub - HC Orlová 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 29. Hurtík (Vaněk), 46. Kajaba (Ambruz) – 3. Badžo (Studený), 8. Pavliš, 59. Sznapka (Studený, Pavliš). Rozhodčí: Czubaj – Ganger, Vengřín. Vyloučení: . Využití: . V oslabení: . Diváci: . Střely na branku: . Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.
Vsetín: Plšek (Kohn) – Hurtík, Vrba L., Vrba F., Žák, Báchor, Burzala, Tesařík – Kajaba, Vaněk, Ambruz – Kubo, Ševčík, Mikšovský – Vítek, Podešva, Kývala – Janeba, Hruška.
Orlová: Iláš (Urbánek) – Ciupa, Szajter, Pavliš, Badžo, Blatoň, Tomis, Studený, Grepl, Hegegy, Vydra, Plášek, Mráz, Matějíček, Mintěl, Voznica, Zientek, Sznapka.

První minuty proto jednoznačně patřily domácím. Z několika střeleckých pokusů a náznaků šancí se jim ale vedoucí branku vsítit nepodařilo. Hosté se snad poprvé dostali s pukem do útočného pásma v úvodu minuty třetí a ihned z toho byla branka. Plšek neudržel mezi betony střelu od modré a nikým nehlídaný Marek Badžo neměl problém uklidit puk do prázdné brány.

Domácí i poté pokračovali v aktivní hře a v minutě šesté byli blízko vyrovnání – Báchorovu střelu od modré ale zastavila pravá Ilášova tyč. Jak se dá z minima vytěžit maximum, demonstrovali hosté v minutě sedmé. Z jejich ojedinělého útočného výpadu vzešla střela, kterou Plšek vyrazil přímo do brusle projíždějícího Libora Pavliše a od ní se puk neomylně vrátil za jeho záda. Druhá inkasovaná branka domácí viditelně zlomila. Z jejich křečovité snahy tak vzešla jen Ambruzova šance v oslabení. Zkušený útočník VHK ale dorážel svou vlastní střelu nad bránu.

Pak domácí prohospodařili vlastní přesilovou hru a zbytek třetiny? Ten již přinesl hokej hluboko pod průměrem druhé ligy. Domácí hra připomínala jedno velké trápení a Orlová zářila pouze v soutěži o rekordní počet zakázaných uvolnění. A protože Valachům nepomohli ani diváci, kteří se v první třetině svědomitě starali o to, aby na Lapači vládla co nejkomornější atmosféra, odcházely oba celky do kabin za stavu 0:2.

Úvod druhé periody přinesl pouze jednu viditelnou změnu – probudily se vsetínské tribuny. Jinak bylo vše při starém. Domácí zoufale dlabali otvůrky v hostujícím betonu. Ve 23. a 27. minutě zahrozil kapitán domácích Vaněk. V prvním případě ale zblízka minul, ve druhém zase tvrdou střelou z mezikruží napálil hruď Iláše.

O dvě minuty později už se ale domácí dočkali. Vaněk přistrčil v přesilovce puk na modrou a přízemní střela Pavla Hurtíka prošla houštinou těl až za Ilášova záda. Třicátá minuta přinesla zaznamenání hodný okamžik – Orlová, byť jen symbolicky, vystřelila na bránu – vůbec poprvé ve druhé dvacetiminutovce. Jinak ale byla ve hře dopředu i nadále neškodná a nic na tom nezměnila ani její přesilovka o chvíli později. Naopak, po Vítkově akci pálil v oslabení Filip Vrba, jeho střela do odkryté brány ale neprošla přes beky. Ve 34. minutě hosté vůbec poprvé vážněji zahrozili, z úhlu ale ani nadvakrát na Plška nevyzráli. Poté Vsetín, přes velký tlak nevyužil přesilovku a vyrovnání se nedočkal ani ve zbylých minutách prostředního dějství. I po dvou třetinách proto do kabin odcházeli spokojeněji hosté.

41. minuta – Kajaba ve vyložené šanci promáchl puk. 42. minuta – Kubo pálil těsně mimo. 43. minuta – tečovaná Hurtíkova střela se zastavila o tyč. Úvod třetí třetiny se proměnil ve festival nevyužitých domácích šancí. V minutě 46. už se ale Valaši dočkali. Po velkém přesilovkovém tlaku se agilní René Kajaba natlačil zpoza brány před Iláše a podél jeho nataženého betonu zametl puk do sítě.

Čtrnáct minut před koncem se tak na Lapači začínalo od znova. Ve 47. minutě mohli hosté odpovědět v přesilové hře. Nevyužili ji, alespoň se ale přesvědčili o tom, že se nemusejí bát občas navštívit útočné pásmo. Hra v dalších minutách se proto vyrovnala a Orlovští hned několikrát nebezpečně vířili s pukem v blízkosti Plška. Větší šanci si však nevytvořili ani oni, ani Vsetínští a zdálo se, že zápas spěje k prodloužení. To, že k němu nakonec nedošlo, způsobila 58. minuta a faul Lukáše Vrby. V přesilovce totiž našel Studený na brankovišti zcela osamoceného Jana Sznapku a ten zblízka neměl problém přehodit přemisťujícího se Plška. Minutu před koncem se sice domácí odhodlali ke hře bez brankáře, nevymysleli v ní ale vůbec nic. Po výhře 3:2 tak hosté slaví šťastné, ale cenné vítězství.

Autorem reportáže je Radek Bařina, hc-vsetin.cz.

Ohlasy po utkání

Juraj Jakubík (Vsetín): „Průběh soutěže nás postavil do situace, že jsme byli povinni v zápase zvítězit. Bohužel tíha zodpovědnosti za výsledek nám svazovala ruce i nohy. I když jsme byli aktivnější, tak soupeř dokázal vytěžit z minima maximum a dostal se do vedení 2:0. To nás poslalo ještě více do kolen. Nevzdávali jsme se a dokázali jsme vyrovnat. V závěru však přišla znovu chyba, kterých letos děláme strašně moc. Poté jsme inkasovali rozhodující gól.“

Jindřich Krawczynski (Orlová): „Začali jsme konečně bojovat. Sem tam jsme i lehli do střely a to srdíčko dnes asi rozhodlo. Každopádně nás Vsetín jasně přestřílel. Byly chvíle, kdy to byla střela za střelou, ale konečně se i na nás usmálo trochu štěstí. Těch zápasů co jsme odehráli a prohráli o gól, to byla katastrofa.“