Orli po katastrofální poslední třetině schytali debakl. Od Poruby dostali devět branek

Petr Sobol, 01.02.2014 Dvě třetiny zápasu byla Orlová minimálně vyrovnaným soupeřem. Ještě v závěru druhé třetiny díky nebojácnému výkonu nad favorizovanou Porubou vedli. Jenže v závěru třetiny dostali dvě rychlé branky a soupeř byl na koni. Ve třetím dějství zničil orly šesti brankami a odváží si výhru 9:2.

01.02.2014 od 17:00

HC Orlová - HC RT Torax Poruba 2:9 (2:1, 0:2, 0:6)

Branky a nahrávky: 10. Diviš (Mráz, Zientek), 17. Pavliš (Štefanka, Studený) – 16. Vrána (Vaněk), 39. Chaloupka (Pavlačka), 40. Vrána (Vaněk), 47. Slavík (Krayzel), 48. Vaněk (Vrána, Wolf), 54. Kilnár (Vrána, Vaněk), 55. Chaloupka (Zachar), 59. Vaněk (Kilnár), 60. Vrána (Sedlář).. Rozhodčí: Czubaj, Ganger, Vengřín. Vyloučení: 5:2, navíc Prokop 10 minut OT a Buček (oba POR) 5 plus KO. Využití: 0:1. Diváci: 300. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:8.
Orlová: Iláš (od 54. Urbánek) – Diviš, Szajter, Pavliš, Badžo, Studený, Grepl, Štefanka, Galgonek, Plášek, Hoďa, Mráz, Matějíček, Voznica, Sznapka, Hegegy, Zientek.
Poruba: Tihlář (Gleich) – Puškár, Sedlář, Šindelář, Javín, Prokop, Slavík, Vajda, Peslar, Wolf, Krayzel, Vaněk, Brnčál, Vrána, Seidler, Buček, Chaloupka, Pavlačka, Zachar, Zuber, Kilnár.
Začátek zápasu ovlivnil Bučkův faul na Voznicu, který skončil v krvi a do utkání už nezasáhl. Stejně tak skončil duel pro faulujícího Bučka. Orli sice pětiminutovou početní výhodu nevyužili, skóre se ale měnili o chvíli později. Po rychlé akci domácích předložil Mráz puk Janu Divišovi, který se neunáhlil a našel skulinku mezi Tihlářem a jeho horní tyčkou. Domácí branka nabudila a byli aktivnější. Další gól měl na hokejce Pavliš, ten ale tváří v tvář hostujícímu gólmanovi neuspěl. Naopak, udeřila Poruba. V početní výhodě sevřela Orlovou před Ilášem, kterého nechytatelnou střelou propálil Lukáš Vrána. Nerozhodný stav ale vydržel jen chvíli. Štefanka poslal přes brankoviště puk na Libora Pavliše a ten s pomocí Tihláře dostal puk za jeho záda.

Ve druhém dějství se hrálo dlouho bez šancí. Jednu výraznou ale nabídl ve vlastní přesilovce Orlové Tihlář, který nepřesně rozehrál za brankou a měl co dělat, aby zabránil Mrázovi ve skórování. Krátce na to hráli hosté další přesilovou hru a to už byli o poznání aktivnější. V obrovské šanci byl Krayzel, který měl před sebou poloodkrytou branku, jenž byl v záklonu a mířil mimo.

Když už se zdálo, že se druhá třetina dohraje bez branek, dostal se z ničemnic před brankou k puku Jan Chaloupka, který už neměl těžkou pozici a srovnal. A s domácími bylo ještě hůř. O minutu později našel přesně Vaněk Lukáše Vránu, Iláš se nestihl přemístit a Poruba si do šaten odnesla jednogólové vedení.

Na začátku třetího dějství měl vyrovnání na hokejce Blatoň, proti němu ale zasáhl skvělý Tihlář. A tak se málem vyplnilo pořekadlo, že když nedáš, tak dostaneš. Sedlář si dokonce položil Iláše, jeho branku ale přestřelil. To však hosty nemuselo mrzet. Tvrdou ránu Marka Slavíka Iláš neviděl a Poruba vedla o dvě branky. To ale platilo jen chvíli. Před Ilášem se nejlépe zorientoval Rostislav Vaněk a zvýšil už na 5:2. Hned na to mohla Poruba ještě zvýšit, dlouhou dvojnásobnou přesilovku ale nevyužila. Přesto se opět měnilo skóre. Vaněk našel zpoza branky Aleše Kilnára a ten vyhnal Iláše z branky.

Místo něj nastoupil Urbánek, jenže ještě než se rozkoukal, překonal ho Jan Chaloupka. Když už si domácí mysleli, že nemůže být hůř, udeřili v závěru porubští ještě dvakrát. Nejprve přesnou střelou zakončil Rostislav Vaněk a pár vteřin před koncem přetavil tlak v devátý gól Lukáš Vrána.