Rožnov pokořen až ve třetí třetině

Tomáš Salamon, 01.11.2014 Nad očekávání složitě se rodily tři body ze zápasu s Rožnovem pod Radhoštěm. Klíčem k vítězství byl nakonec až zlepšený výkon ve třetí třetině.

01.11.2014 od 17:00

HC Orlová - Rožnov pod Radhoštěm 4:2 (1:0,0:1,3:1)

Branky a nahrávky: 3. Voznica (Hegegy), 46. Matějíček (Sznapka), 50. Voznica (Vidlák), 55. Grepl (Mihál) – 21. Bambuch, 53. Mikel (Kunčický). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 471(119 platících). Průběh utkání: 1:0,1:1.3:1,3:2,4:2.
Orlová: Urbánek – Štefanka, Tomis, Sznapka, Hegegy, Kytka, Novák – P. Mihál, Grepl, Vaštík, Divoký, Šustek, Vidlák, Voznica, Hanzl, Matějíček, D. Mihál
Rožnov pod Radhoštěm: Dohnálek (Havlica) – Bambuch, Ji. Švrček, Řůčka, Ja. Švrček Mikel, Kunčický, Holý, Vaculín, Kroupa, Mikuda, Vyvíjal, Prycl, Ukhin, Duda, Babiš, Krátký
Orli do utkání nastoupili bez stále zraněného Galgonka a Pavlase, kvůli pracovním povinnostem chyběl Dominik Plášek a ze závažných rodinných důvodů se ze zápasu omluvil Petr Škatula. Kvůli nemoci absentoval Vysloužil a naopak nově se do Orlové vrátil Marek Matějíček, jemuž bylo obnoveno hostování z Havířova.

Zápas začal pozvolna a jako první Dohnálka prověřil lehkým nahozením Petr Tomis až na konci druhé minuty. Pěknou kombinaci posléze předvedli Grepl s Vidlákem, ale hostující obránce Martinovi znepříjemnil zakončení. Gólu jsme se dočkali na konci třetí minuty, kdy Hegegy napříč pásmem našel Jakuba Voznicu a ten nekompromisně napálil puk do horního růžku.

Urnánek poprvé zasahoval až v osmé minutě, ale Rožnov po jeho zásahu ještě chvíli kousal a problémy v obranné třetině vyústily ve vyloučení Dalibora Mihála. V přesilovce hosté dvakrát nepříjemně zahrozili a zejména sólo akce Vaculína byla hodně nebezpečná, ale Urbánek vše zvládnul. Ve dvanácté minutě jeli naši hráči dva na jednoho, jenže Divoký neměl dost prostoru pro přihrávku, a tak zkusil zakončit sám, což se nepovedlo a bylo po šanci. Další příležitost měl Voznica, který pálil do stejného místa, jako při svém gólu, ale tentokrát mířil o pár centimetrů výš, než bylo potřeba.

Z hostů se do dobré pozice dostal Krátký, ale Urbánek zavřel mezeru mezi betony včas. Z protiútoku se osamocen před gólmana protlačil Grepl. Branku sice nedal, ale vynutil si krosček Prycla. V přesilovce nejprve pálil Tomis, jehož střelu Dohnálek vyrazil, a poté Hegegy, který těsně přestřelil. Velká šance přišla, když Dovoký nejprve šikovně tečoval Kytkovu střelu a poté i dorážel, ale Dohnálek předvedl opravdu výtečný zákrok. Kaňkou na této akci bylo, že Partik Mihál v zápalu boje zasáhl soupeře vysokou holí a rázem bylo po slibně rozehrané přesilovce. Ve hře čtyři na čtyři se nic významného nestalo a začala zkrácená přesilovka hostů. V té se Urbánek zaskvěl proti dělovce Kunčického a poté Orli oslabení zvládli.

Rožnov ovšem udeřil hned v úvodu prostředního dějství. Tvrdou ranou z bezprostřední blízkosti Urbánka probil Roman Banbuch. Orli chtěli získat zpět ztracené vedení a třiadvacáté minutě Grepl dělovkou hned po přechodu modré čáry prověřil Dohnálka, ale neuspěl. Krátce nato hostující gólman vyjel, aby zastavil nahozený kotouč, situaci podcenil a Voznica z úhlu zkusil trefit prázdnou branku, což se mu nepovedlo. Na druhé straně z protiútoku nebezpečně pálil Kunčický, ale Urbánek jeho tvrdou střelu fantasticky chytil do lapačky. Posléze předvedli pěknou výměnu kotouče Matějíček s Greplem, ale na Dohnálka nevyzráli a neujala se ani dělovka Sznapky, který to zkusil od modré čáry. Ve dvaatřicáté minutě jel sám na branku Mikuda, ale Sznapka jej dojel, padl na zem a ve skoku mu holí puk vypíchnul. Chvíli na to Urbánek znovu čaroval lapačkou a efektivně chytil nebezpečnou ránu Prycla.

V třicáté čtvrté minutě se Orlům naskytla možnost zahrát si přesilovku, když byl do obličeje velmi nepříjemně zasažen Michal Novák a Kroupa si za to šel odsedět dvě minuty. V počtní výhodě Dohnálka dvakrát prověřil Voznica a jednou to zkoušel Tomis, ale využití jsme se nedočkali. Voznica měl jednu dobrou možnost i po návratu Kroupy na led, ale Dohnálek byl nekompromisní. Na druhé straně Urbánek taky dostal šanci sáhnout si na kotouč, ale proti slabé střele Jiřího Svrčka to měl o dost jednodušší.

Tři minuty před koncem druhé části Patrik Míhál před brankou našel Divokého ve výborné pozici, ale Dohnálek se opět zorientoval a Divokému navíc zakončení faulem znepříjemnil Mikuda. Následné oslabení ale Rožnov přečkal bez úhony a do šaten se šlo za vyrovnaného stavu.

Na začátku třetí třetiny předváděli dobrý pohyb v rohu Voznica s Vaštíkem a druhý jmenovaný si vynutil faul Vyvíjala. V přesilovce pálili Dalibor Mihál a Filip Štefanka, ale jejich pokusy Dohnálek zvládl. Poté se k odraženému kotouči dostal Vít Grepl, ale Dohnálek zlikvidoval i tuto největší šanci přesilovky. Po vyrovnání počtů se musel vytáhnout René Urbánek, který zneškodnil samostatný únik Mikudy a tento zákrok byl pro celkový průběh velmi důležitý. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby šel Rožnov do vedení. Naštěstí se vzápětí mohli radovat orlovští diváci. Sznapka nahodil na branku a Dohnálek puk neudržel. K dorážce se dostal Marek Matějíček a při své obnovené premiéře v orlovském dresu poslal Orly do vedení.

Minutu na to se hostům pár přesnými přihrávkami povedlo vyšachovat naši obranu, ale Mikuda z mezikruží minul. Další gólová radost přišla v oslabení. Voznica se protáhl přes dva hráče, ale byl sražen k zemi. Sudí vyloučení nesignalizoval ale Jakub Voznica si vše vynahradil. Znovu vybojoval puk, narazil si s ho Vidlákem a nekompromisně jej s milimetrovou přesností napasoval do horního růžku. I hosté ovšem ukázali, že umí tvrdě a přesně pálit. Pavouci z Urbánkovy branky žádali o azyl poté, co jim příbytek zmasakroval Miroslav Mikel.

Krátce na to Urbánek vyrazil zastavit puk za branku a byl atakován Mikudou, který dostal dvě minuty za krosček. Chvíli na to fauloval ještě Duda a Rožnov šel na minutu a osm sekund do tří. V této přesilovce Orli udělali Dohnálkovi ze života peklo. Velkou šanci měl Grepl, který pálil do odkryté klece, ale gólman se zázračně přesunul. Dalibor Mihál však sebral odražený puk a místo rány z velmi výhodné pozice překvapivě volil přihrávku zpět na Víta Grepla, který nyní z první poslal puk za ležícího gólmana. Posléze Grepl naoplátku před prázdnou branku předkládal Mihálovi, ale tomu puk přeskočil čepel. Vzápětí se Grepl dral do další šance a byl zápasnickým chvatem sražen k zemi. Sudí netrestal a Vít dal naprosto právem nahlas najevo, co si o jeho výroku myslí. Přesto se nevylučovalo. Zato když se do sebe v náznaku bitky pustili Mikuda s Tomisem, bylo naprosto jasné, že dvě minuty na obou stranách padnou. Hra čtyři na čtyři však žádnou změnu ve skóre nepřinesla a Orli si připsali tři body.