Orli v pohodovém tempu rozstříleli Studénku

Tomáš Salamon, 22.11.2014 Studénka přijela do Orlové v pouhých třinácti hráčích do pole a s jedním gólmanem. V tomto počtu nebyla pro naše kluky soupeřem a ti se vyloženě bavili hokejem. A bavili také diváky, jelikož jedna nádherná kombinace střídala druhou a branky jsme viděli skutečně výstavní.

22.11.2014 od 17:00

HC Orlová - HC Studénka 8:2 (3:0,2:0,3:2)

Branky a nahrávky: 5. Voznica (Hegegy), 8. Pavlas (Grepl), 19. Vidlák (Tomis, Voznica), 21. Grepl (Štefanka, Pavlas), 37. Divoký (Mihal, Kytka), 45. Vaštík (Tomis), 47. Vysloužil (Šustek), 49. Mihál (Mihal, Štefanka) – 51. Orszulik (Štubňa, Pokorný), 52. Martinčák (Sochorek, Kaňovský). Vyloučení: 5:9. Využití: 4:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 521 (225 platících). Průběh utkání: 8:0,8:2.
Orlová: Urbánek (Pavlíček) – Mi. Novák, Tomis, Štefanka, Sznapka, Kytka, Hegegy - Hanzl, Mihál, Vysloužil, Grepl, Divoký, Matějíček, Šustek, Vidlák, Pavlas, Vaštík, Voznica, Mihal
Studénka: Baldík – Pastorek, Holaník, Veselý Orszulik, Pokorný, Štubňa, Ma. Novák, Jedlička, Kaňovský, Martinčík, Sochorek, Lyčka, Přivák, Ertel, Řehulka
Utkání předcházel slavnostní ceremoniál, kdy vedení klubu popřálo k padesátým narozeninám vše nejlepší bývalému gólmanovi panu Jaroslavu Surovcovi a hráči A týmu předali šek v hodnotě 3000 Kč na Konto Orlík.

První gól utkání si mohl připsat hned v první minutě Grepl, který měl před sebou odkrytou branku, ale neklidný kotouč mu přeskočil hůl. Důvod k radosti přišel v minutě páté, kdy Voznica napříč pásmem vybídl volného Hegegyho. Ten byl v dobré střelecké pozici, ale puk mu nečekaně vrátil a Jakub Voznica z ostrého úhlu z první střílel do úplně odkryté klece. V sedmé minutě byli hosté vyloučeni za hru v šesti. Tuto přesilovku naši borci sehráli opravdu skvěle a odměnou jim byl překrásný gól. Grepl si vyměnil puk s Robinem Pavlasem a ten s přehledem poslal puk do sítě. Krátce na to Kytka pálil z první, ale Baldík, který přípravu absolvoval v Orlové, se stihl přesunout. Na druhé Štubňa před prázdnou brankou našel Kaňovského, ale ten nezpracoval, takže Urbánek zasahovat nemusel. Činit se musel až po tvrdém příklepu Sochorka, ale vytáhl parádní zákrok lapačkou. Další orlovskou šanci měl Matějíček, který se uvolnil pěknou kličkou, ale Baldík jeho střelu z dobré pozice vyrazil.

Ve třinácté minutě Orli hráli další přesilovku. V té Baldík vychytal nepříjemnou tečovanou střelu a poté i několik dorážek. Poté Pavlas s Greplem předvedli další ťukes, ale tentokrát byl Baldík v pohotovosti. Přesilovka nebyla i přes velké množství šancí využita. Chvíli na to následovala další a Orli znovu hostům pořádně zatápěli. Baldík, dělal co mohl, ale na šikovnou teč Martina Vidláka, který vložil hůl do Tomisova nahození, nestačil.

Druhou třetinu otevřel gólem ze skrumáže před brankou Vít Grepl, který se trefil už v šestém zápase v řadě! V osmadvacáté minutě hosté vystihli chybnou rozehrávku a Urbánek se musel činit. Puk za svá záda nepustil. V polovině zápasu byl vyloučen Dalibor Mihal a Urbánek přepustil místo v brance Pavlíčkovi. Ten se v přesilovce hostů musel hodně činit, ale smršť v brankovišti zvládl. Přesilovku hrála i Orlová a zvládla ji s lehkostí. Dalibor Mihal našel před brankou Michala Divokého a ten situaci vyřešil s přehledem. Rozvážně se podíval, kde nechal gólman díru a přesnou ranou zápěstím napálil puk do sítě.

V úvodu třetí části hráli Orli dlouhé oslabení, které bylo chvíli dokonce o dva muže, ale vůbec jim to nevadilo. Naopak, oslabení zvládali výborně. Vít Grepl se navíc dostal do samostatného úniku a gólmana oklamal slavnou Kyselovou kličkou s hokejkou mezi nohama, kterou z Čechů posléze v NHL předvedl například Marek Malík nebo naposledy Tomáš Hertl, ale přestože byl brankář překonán, Vít branku o kousek přestřelil. Po vyrovnání počtu sil Orlová začala obléhat hostující branku a Baldík dlouho odolával. Nakonec však nestačil na přesnou střelu Davida Vaštíka. Neuplynulo moc času a domácí se radovali znovu. Svou první branku v A týmu slavil Pavel Vysloužil. Dvě minuty na to Orlová sehrála další parádní přesilovku do prázdné branky. Tentokrát byl střelcem Patrik Mihal. V početní převaze se prosadili i hosté. Orli si vybrali slabší chvilku, během které inkasovali dva góly. Z mezikruží Pavlíčka propálil Orszulik a hned po vhazování se z další akce radoval Martinčík. Posléze hostující Martin Novák, na kterém byla evidentní frustrace už od šestého gólu a několikrát se snažil něco vyprovokovat, napadl Jana Šustka. Divoký jej bránil. Sudí však byl pro tuto chvíli spravedlivý a přestože Divokému udělil dvě minuty, byl si vědom agrese Nováka, kterého již dříve napomínal, a dal mu minuty čtyři. Orli si v průběhu jeho trestu, ale i po vyrovnání počtu sil vytvořili několik slibných šancí, ale skórovat už nedokázali.

Nemuselo je to mrzet, jelikož náskok už tak měli bohatý. Bylo evidentní, že soupeři mohli naložit mnohem více gólů, ale místo toho se bavili hokejem, předváděli nádherné kombinace a ve druhé půli zápasu si mohli dovolit šetřit síly.

Ohlasy po utkání

Daniel Marosz, HC Orlová: Bylo to výkon hodný zápasu se slabším soupeřem, který navíc přijel v oslabené sestavě. První dva góly sice byly nádherné, ale pak už za stavu 5:0 bylo vidět, že mužstvo polevilo a nehrálo naplno. To je jediné, co bych vytknul, ale jina ktři body jsou důležité a celkové převládá spokojenost.