Chtěl jsem se s týmem dostat výš, řekl dobrou češtinou Arslan Akhmetianov

Petr Sobol, 24.04.2019 Trenérovi orlovského A týmu Darku Stránskému prošla v letošní sezoně pod rukama spousta hráčů. Byli mezi nimi i tři ruští hokejisté. Jeden z nich – Arslan Akhemtianov – byl dokonce hlavní hvězdou a nejlepším hráčem celého týmu. „Trenér mi důvěřoval, byl jsem tady velmi spokojený,“ přiznal talentovaný útočník.

V úvodu rozhovoru mluvil rusky a s překladem do češtiny mu pomáhal Norik Hovsepyan. Pak to ale vzal na sebe a odpovídal v češtině.

„Na začátku jsem se učil v šatně, poslouchal jsem spoluhráče. Potom mi Petr Tomis našel na základní škole paní učitelku, ke které jsem každé úterý docházel,“ uvedl dvaadvacetiletý ruský útočník. „Ale čeština je těžká, angličtina je lehčí. Teď už však všemu rozumím,“ dodal.

Akhmetianov, který se do Orlové dostal na doporučení svého agenta, se ve druhé lize poprvé objevil v mužském hokeji. Předtím působil v kontinentální juniorské hokejové lize. „V Česku se mu líbilo. Chtěl bych tady zůstat,“ řekl útočník, který byl s 30 (17+13) kanadskými body nejproduktivnějším hráčem týmu. „Ale chtěl jsem jich 37, takže mi to o kousek uteklo,“ uvedl.

Orli se zejména na začátku roku trápili, závěr sezony jim ale vyšel a v celkové tabulce za sebou zanechali Pelhřimov a Tábor. „Na startu jsme sice nehráli dobře, ale potom se to zvedlo. Tým se dal do kupy, sehráli jsme se a bylo to lepší,“ komentoval Akhmetianov průběh ročníku, ve kterém se spojily skupiny Východ a Jih.

„Kvalita soutěže byla velmi dobrá. Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou či Šumperk, ti všichni měli silné týmy. Ovšem i u nás se to nakonec poskládalo hodně dobře,“ uzavřel forvard, kterého si rychle oblíbili všichni orlovští fanoušci.

Foto: Tadeáš Bednarz