Hlavním důvodem jsou finance, komentuje návrat do krajského přeboru Daniel Marosz

Petr Sobol, 22.06.2019 Pouze rok byli hokejisté Orlové znovu druholigoví. Po sezoně, ve které narazili na Šumperk či Žďár nad Sázavou, je čekají bitvy s Karvinou, Bohumínem nebo Českým Těšínem. Ten si sice vybojoval právo účasti ve druhé lize, do soutěže se ale stejně jako Orli nepřihlásil.

Loňská sezona ve druhé lize Orlovou přišla na více než tři a půl milionů korun. „K návratu do kraje nás vedlo několik důvodů, přičemž ten hlavní jsou pochopitelně finance,“ přiznal prezident klubu Daniel Marosz. „Když jsme si spočítali všechny náklady a potenciální sponzory, zjistili jsme, že bychom sezonu ve druhé lize finančně nepokryli,“ dodal.

Zatímco ve druhé lize by Orlovou zase čekaly dlouhé a náročné cesty, v krajském přeboru to budou výrazně kratší vzdálenosti. „Při současném modelu soutěže jsme si to vyhodnotili tak, že pro nás bude kraj přínosnější,“ zdůraznil Marosz.

Čekalo se, že návrat do druhé ligy do Orlové naláká i více fanoušků, jenže to se, i vzhledem ke slabším výsledkům, nestalo. „Jenže abyste mohli ve druhé lize hrát lepší partii, musíte si dovolit kvalitnější hráče a ti stojí další peníze,“ poukazuje Marosz na začarovaný kruh.

Regionální derby s Karvinou či Bohumínem budou pro diváky znovu lákavá. „V kraji na nás chodilo v průměru 350 lidí, ve druhé lize na kvalitnější soupeře 150 lidí, což je rozdíl. Vždyť my jsme ze vstupného nepokryli za utkání ani náklady na zápas, to znamená rozhodčí, časomíru a podobně. Neustále jsme dopláceli,“ přiznal prezident Marosz.

Během druholigové sezony se v Orlové vytvořil úplně nový tým, který byl poskládán z hráčů odjinud. Teď však dostanou šanci zase mladíci z Orlové. „Kraj pro nás bude v této chvíli mnohem přínosnější, ať už z hlediska financí, tak i z důvodu většího počtu uplatnění našich odchovanců a mladých hráčů. V kraji si budeme moci dovolit postavit do zápasu třeba celou juniorskou pětku. Věřím, že se to u fanoušků setká s příznivou odezvou,“ přeje si Marosz.